ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία - Μπέρμπελ Μπας: Ποια είναι η υποψήφια διάδοχος του Σόιμπλε στη Bundestag

Γερμανία - Μπέρμπελ Μπας: Ποια είναι η υποψήφια διάδοχος του Σόιμπλε στη Bundestag
Screen Grab

Η Μπέρμπελ Μπας, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) από το Ντούιζμπουργκ, αναμένεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, να προταθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του SPD ως Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γερμανίας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας με τη νέα σύνθεση, στις 26 Οκτωβρίου.

Η 53χρονη κυρία Μπας είναι μέλος της Bundestag από το 2009, με απευθείας εκλογή στην περιφέρεια Ντούιζμπουργκ και ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του SPD.

Έγινε μέλος της Νεολαίας του κόμματος το 1988, ενώ από το 2010 είναι Πρόεδρος της οργάνωσης του SPD στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Ρολφ Μούτσενιχ, ο οποίος λέγεται ότι είχε ο ίδιος βλέψεις για τη θέση, θα προτείνει την κυρία Μπας στους συναδέλφους του και εφόσον συναινέσουν, θα είναι επισήμως υποψήφια διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Για τη θέση αντιπροέδρου που δικαιούται το SPD αναμένεται να προταθεί η 54χρονη Αϊντάν Εζιογκιούζ, μέλος της Bundestag από το 2009 και εντεταλμένη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θέματα μετανάστευσης κατά την περίοδο 2013-2018.

Όχι μόνο άνδρες στα ανώτατα αξιώματα

Η Deutsche Welle υπενθυμίζει ότι η νέα Βουλή συγκροτείται σε σώμα στις 26 Οκτωβρίου εξ ου και αναζητείται διάδοχος. Το πρόσωπο ορίζεται παραδοσιακά από το κόμμα που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, δηλαδή σε αυτήν την περίπτωση το Σοσιαλδημοκρατικό.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούσαν πολλά ονόματα με επικρατέστερο αυτό του Ρολφ Μίτσενιχ, μέχρι τώρα επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, ο οποίος χαίρει υπερκομματικής εκτίμησης. Βέβαια για ένα κόμμα που που έχει υποσχεθεί προεκλογικά σεβασμό στην ισότητα ευκαιριών για τα δύο φύλα και μεγαλύτερο αριθμό γυναικών στην κυβέρνησή του, η επιλογή ενός ανδρός δεν ανταποκρίνεται στα υπεσχημένα.

Διότι στη θεωρητική περίπτωση που ο Μίτσενιχ ή άλλος άνδρας υποψήφιος, εκλέγονταν νέος πρόεδρος της Βουλής, τα υψηλότερα αξιώματα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας θα κατείχαν μόνο άνδρες: Νέος καγκελάριος εκτός απροόπτου θα γίνει ο Όλαφ Σολτς, πρόεδρος του Γερμανίας είναι ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ - η θητεία του οποίου λήγει αρχές του 2022, αλλά εξεδήλωσε την επιθυμία να παραμείνει. Στο αξίωμα του προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου βρίσκονται επίσης άνδρες. Άρα και στα 4 ανώτατα αξιώματα θα βρίσκονταν μόνο άνδρες.

Έτσι, βοηθούντων και των πιέσεων που άσκησαν τις τελευταίες ημέρες γυναίκες πολιτικοί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα μιας γυναίκας για το αξίωμα της προέδρου της Βουλής. Πρόκειται για την Μπέρμπελ Μπας, που από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι αντιπρόεδρος της Κ.Ο του SPD και υπεύθυνη για θέματα υγείας, παιδείας, έρευνας και αναφορών. Στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές έλαβε 40,3% στην εκλογική περιφέρεια του Ντούισμπουργκ ΙI, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον αντίπαλό της από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Ανήκει στην αριστερά πτέρυγα του κόμματος.

Η Μπάρμπαρα Μπας θα είναι η τρίτη γυναίκα πρόεδρος Βουλής μετά την Ανεμαρί Ρένγκερ και Ρίτα Ζίσμουτ, και οι δύο από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Με την υποψηφιότητα Μπας ανεβαίνουν και οι πιθανότητες να ανανεωθεί η θητεία του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ως προέδρου της Γερμανίας, αν και δεν υπάρχει ακόμη καθαρή εικόνα γύρω από τον συσχετισμό δυνάμεων στη Ομοσπονδιακή Συνέλευση, η οποία ψηφίζει τον πρόεδρο της χώρας. Παρόλα αυτά ο διάλογος για το εάν έχει φτάσει η ώρα και για μια γυναίκα στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, συνεχίζεται, δεδομένου ότι και πάλι 3 από 4 κορυφαία αξιώματα της Γερμανίας θα καταλάμβαναν άνδρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ