ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: Έξι στρατιωτικοί νεκροί σε ενέδρα κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο

Νίγηρας: Έξι στρατιωτικοί νεκροί σε ενέδρα κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο
AP Photo

Έξι μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Νίγηρα σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν σε ενέδρα ενόπλων εναντίον της οχηματοπομπής του νομάρχη του Μπανκιλαρέ, στην περιφέρεια Τιλαμπέρι (δυτικά), κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο περιφερειάρχης.

«Ο νομάρχης ήταν σε άδεια και επέστρεφε στην Μπανκιλαρέ (σ.σ. την πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού) όταν ένοπλοι του έστησαν ενέδρα. Έχουμε έξι νεκρούς και τρεις τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς που τον συνόδευαν», είπε ο Τιτζανί Ιμπραήμ, ο περιφερειάρχης στην Τιλαμπέρι.

Ο νομάρχης «είναι σώος και αβλαβής», διαβεβαίωσε.

Η Μπανκιλαρέ γειτονεύει με την επαρχία Σένο, στη βορειοανατολική Μπουρκίνα Φάσο.

Η επίθεση εναντίον αξιωματούχου είναι η πρώτη του είδους στην Τιλαμπέρι, στην περιοχή των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί.

Η περιοχή έχει μετατραπεί από την αρχή της χρονιάς σε θέατρο αιματηρών επιθέσεων τζιχαντιστικών οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εναντίον κυρίως αμάχων.

Τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί του Νίγηρα σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον του σημείου ελέγχου Πετελκόλ, κάπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, χώρα τμήματα της οποίας λυμαίνονται επίσης τζιχαντιστές.

Οι επιθέσεις στο Πετελκόλ και εναντίον της αυτοκινητοπομπής του νομάρχη καταγράφηκαν μετά τη διήμερη επίσκεψη του προέδρου του Νίγηρα, του Μοαμέντ Μπαζούμ, στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου συζήτησαν με τον ομόλογό του Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ την κατάσταση ασφαλείας στο Σαχέλ μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Γαλλίας να μειώσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει αναπτύξει στη ζώνη.

«Χρειάζεται να δώσουμε τα χέρια, να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ειδικά την τρομοκρατία», είπε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Μπαζούμ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ.

Μονάδα 1.200 ανδρών του στρατού του Τσαντ έχει αναπτυχθεί κοντά στην Τέρα, στη λεγόμενη περιοχή των «τριεθνών συνόρων», για να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της πολυεθνικής δύναμης G5 Σαχέλ, στην οποία συνεισφέρουν στρατεύματα οι πέντε χώρες της ζώνης (Τσαντ, Μαλί, Μαυριτανία, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο) αφού τη σχημάτισαν το 2017.

Ωστόσο η μισή δύναμη του Τσαντ αναδιατάχθηκε στα τέλη Αυγούστου, αναπτύχθηκε στη ζώνη της λίμνης Τσαντ, που λυμαίνονται η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), που γεννήθηκε όταν η πρώτη διασπάστηκε. Η συγκεκριμένη ζώνη εκτείνεται σε 4 χώρες (Νίγηρας, Νιγηρία, Καμερούν, Τσαντ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ