ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Απειλή για τη Ρωσία η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας από τη Δύση

Πούτιν: Απειλή για τη Ρωσία η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας από τη Δύση
Maksim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η υποστηριζόμενη από τη Δύση στρατιωτική ανάπτυξη της Ουκρανίας συνιστά «σοβαρή απειλή» για τη Ρωσία, δηλώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη σκιά της επίσκεψης-στήριξης του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, στο Κίεβο και της ενθάρρυνσης της φιλοδοξίας ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Η επίσημη ένταξη [της Ουκρανίας] στο ΝΑΤΟ μπορεί να μην πραγματοποιηθεί, αλλά η στρατιωτική ανάπτυξη της επικράτειας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Και αυτό αποτελεί μια πραγματικά απειλή για τη Ρωσία. Το γνωρίζουμε αυτό» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι υπουργοί Άμυνας της του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα, Πέμπτη, κατά τη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες σε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την άμυνα από οποιαδήποτε πιθανή ρωσική επίθεση σε πολλαπλά μέτωπα.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είχε επίσης διαμηνύσει την Τρίτη, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Κίεβο, ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εμποδίσει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Καμία τρίτη χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις που αφορούν στην συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία, όπως με ακούσατε να λέω νωρίτερα, έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τη δική της μελλοντική εξωτερική πολιτική και αναμένουμε ότι θα είναι σε θέση να το πράξει αυτό χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση» είχε δηλώσει ο Λόιντ Όστιν ερωτηθείς σετικά με τις ρωσικές αντιρρήσεις ως προς την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, εντούτοις ο Πούτιν χαρακτήρισε παραγωγική την σύνοδο κορυφής του Ιουνίου στη Γενεύη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, λέγοντας πως έδειξε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να οικοδομήσει σχέσεις.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε, επίσης, ότι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον για στρατηγική σταθερότητα και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ