ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ουκρανία: Κλείνουν σχολεία - Με πιστοποιητικό ή τεστ η επιβίβαση στα μέσα μεταφοράς

Κορωνοϊός - Ουκρανία: Κλείνουν σχολεία - Με πιστοποιητικό ή τεστ η επιβίβαση στα μέσα μεταφοράς
AP Photo / Andriy Andrienko

Η Ουκρανία έκλεισε σήμερα τα σχολεία σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και ανακοίνωσε ότι απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για τον νέο κορωνοϊό για να μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα, μετά την καταγραφή ρεκόρ θανάτων από την COVID-19 για δεύτερη διαδοχική μέρα.

Τα σχολεία στο Κίεβο έλαβαν εντολή για αργία δύο εβδομάδων. Σε άλλες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινες, τα σχολεία θα επιτραπεί να ξανανοίξουν μόνο αν έχουν εμβολιαστεί όλοι οι εκπαιδευτικοί.

Η Ουκρανία, μια από τις φτωχότερες χώρες, έμεινε πίσω στις προμήθειες εμβολίων φέτος και μέχρι στιγμής μόνον 6,8 εκατομμύρια από τα 41 εκατομμύρια του πληθυσμού της έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19.

Έπειτα από μια ύφεση το καλοκαίρι, αυτήν την περίοδο υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν έναν αριθμό ρεκόρ 614 νέων θανάτων από την COVID-19 το περασμένο 24ωρο, έναντι των 546 θανάτων που είχαν ανακοινωθεί χθες, Πέμπτη.

Χώρες στην ανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων πρώην σοβιετικά κράτη και πρώην κομμουνιστικές χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ήπειρο. Ορισμένες αντιμετωπίζουν κύματα ρεκόρ κρουσμάτων, μαζί με κάποια από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων παγκοσμίως τις τελευταίες ημέρες.

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η επιφυλακτικότητα απέναντι στα εμβόλια, η Ουκρανία κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για ορισμένους κυβερνητικούς υπαλλήλους, όπως οι εκπαιδευτικοί. Οι ανεμβολίαστοι αντιμετωπίζουν επίσης περιορισμούς στην πρόσβαση στα εστιατόρια, τις αθλητικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις.

«Θα λάβω αντιδημοφιλείς αποφάσεις για να προστατεύσω τις ζωές των Ουκρανών», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.

«Πρέπει να κάνουμε αυτό που περιμένουν από μας σήμερα --να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί».

Η Ουκρανία έχει λάβει περίπου 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και αναμένει επιπλέον 16 εκατομμύρια ως το τέλος του έτους, πρόσθεσε ο Λιάσκο. Η κυβέρνηση έχει επίσης εξασφαλίσει επιπρόσθετες προμήθειες οξυγόνου από την γειτονική Πολωνία, σύμφωνα με τον ίδιο.

Επίσης έχουν δημιουργηθεί επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα, ακόμη και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Η πόλη Λβιβ στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι είναι πιθανή η επιβολή εκεί επιπρόσθετων περιορισμών. Το κοινοβούλιο μπορεί να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τους βουλευτές που θα θέλουν να εισέλθουν στο κτίριό του.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ουκρανία από τότε που ξέσπασε η πανδημία ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 2,72 εκατομμύρια και των θανάτων από την COVID-19 σε 63.003.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ