ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Δικάζεται ο Σαλβίνι για το μπλόκο στον ελλιμενισμό πλοίου με μετανάστες

Ιταλία: Δικάζεται ο Σαλβίνι για το μπλόκο στον ελλιμενισμό πλοίου με μετανάστες
AP Photo / Gregorio Borgia

'Αρχισε σήμερα στο Παλέρμο της Σικελίας η δίκη σε βάρος του γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, με την κατηγορία στέρησης ελευθερίας σε 147 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι επέβαιναν, τον Αύγουστο του 2019, σε πλοίο της ΜΚΟ Open Arms.

O Σαλβίνι, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν υπουργός Εσωτερικών, επί σειρά ημερών δεν είχε δώσει την αναγκαία άδεια για τον ελλιμενισμό του πλοίου.

Στη δίκη θα εξετασθούν συνολικά είκοσι έξι μάρτυρες, ενώ αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο και ο ίδιος ο Σαλβίνι.

«Δεν πρόκειται για δική μου ευθύνη, αλλά για συλλογική ευθύνη της τότε κυβέρνησης Κόντε», δήλωσε ο επικεφαλής της Λέγκα. Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 17 Δεκεμβρίου.

«Το να σώζουμε ζωές δεν αποτελεί αδίκημα, αλλά υποχρέωση όχι μόνον του κάθε κυβερνήτη, αλλά όλων των κρατών. Ο εντοπισμός ενός ασφαλούς λιμανιού είναι ανθρωπιστική πράξη», δήλωσε ο Όσκαρ Καμπς, ιδρυτής και διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms.

Στο μεταξύ, στο Ποτσάλο της Σικελίας αποβιβάστηκαν σήμερα 406 μετανάστες και πρόσφυγες. Ανάμεσά τους και 152 ανήλικοι. Στο πλοίο επέβαινε και ένα μωρό 8 μόλις ημερών, το οποίο γεννήθηκε εν πλώ.

Τις προηγούμενες ημέρες, δυο γυναίκες που κυοφορούσαν είχαν ήδη μεταφερθεί εσπευσμένα σε νοσοκομεία της Σικελίας για να γεννήσουν.

Οι περισσότεροι αφιχθέντες προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική, τη Λιβύη και τη Συρία. Τα ανήλικα πρόκειται να φιλοξενηθούν σε προστατευμένους χώρους, ενώ οι ενήλικες θα μεταφερθούν σε ειδικά πλοία, για την καραντίνα, με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, λόγω κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ