ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Άνδρας χαστούκισε κυβερνήτη την ώρα της ορκωμοσίας του

Ιράν: Άνδρας χαστούκισε κυβερνήτη την ώρα της ορκωμοσίας του
Screen grab

Χαστούκι από έναν οργισμένο άνδρα δέχθηκε ο νέος κυβερνήτης μιας βορειοδυτικής επαρχίας του Ιράν, ενώ βρισκόταν στο βήμα κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, σε μια ασυνήθιστη παραβίαση της ασφάλειας στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ενώ ο νέος κυβερνήτης της επαρχίας Ταμπρίζ ταξίαρχος Αμπεντίν Χοράμ, μιλούσε στο βήμα, κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία παρευρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ένας άνδρας εμφανίστηκε ξαφνικά κοντά του και τον χαστούκισε δυνατά στο πρόσωπο.

Εως ότου μπουν οι άνδρες της ασφάλειας, ο άνδρας κινήθηκε απειλητικά προς τον αξιωματούχο που οπισθοχωρούσε αιφνιδιασμένος από την αναπάντεχη επίθεση.

Οι άνδρες της ασφάλειας τελικά απομάκρυναν τον άγνωστο, από μια πλαϊνή πόρτα, ενώ για λίγα λεπτά επικράτησε αναστάτωση στην αίθουσα από το απρόοπτο. Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης ανέκτησε την αυτοκυριαρχία του και επέστρεψε στο βήμα για να συνεχίσει την ομιλία του.

«Δεν τον ξέρω φυσικά, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι όταν βρισκόμουν στη Συρία με μαστίγωνε ο εχθρός 10 φορές την ημέρα και με χτυπούσαν», δήλωσε ο Αμπεντίν Χοράμ. «Τον θεωρώ ισάξιο με αυτούς τους εχθρούς αλλά τον συγχωρώ», σημείωσε.

Οι εικόνες καταγράφηκαν σε βίντεο που μεταδόθηκε από τη κρατική τηλεόραση.

Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει ασαφές αν και σύμφωνα με αναφορές πρόκειται για προσωπική διαμάχη.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA περιέγραψε αργότερα τον δράστη ως μέλος του Σώματος των Φρουρών της Ασούρα, το οποίο είχε υπό την επίβλεψη του ο νέος κυβερνήτης. Το IRNA έκανε λόγο για επίθεση με «προσωπικά κίνητρα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars είπε ότι ο άνδρας που χαστούκισε τον κυβερνήτη είχε αναστατωθεί επειδή η σύζυγός του εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού από έναν άνδρα νοσοκόμο και όχι από γυναίκα.

Ο Χοράμ είχε πρόσφατα οριστεί από το σκληροπυρηνικό κοινοβούλιο του Ιράν για να υπηρετήσει ως κυβερνήτης της επαρχίας υπό την διοίκηση του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, προστατευόμενου του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

'Ηταν μεταξύ των 48 Ιρανών που κρατήθηκαν όμηροι το 2013 στη Συρία, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι για 2.130 αντάρτες, σύμφωνα με το Foundation for Defense of Democracies, ένα thinktank με έδρα την Ουάσιγκτον.

Το περιστατικό σημειώνεται την ώρα που φουντώνει η οργή στο Ιράν για την επισφαλή οικονομική κατάσταση παρά την υποστήριξη που δέχεται η χώρα στο εξωτερικό από περιφερειακές πολιτοφυλακές και άλλους, συμπεριλαμβανομένου του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η οικονομία του Ιράν έχει δεχθεί πλήγμα από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ