ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός- Κίνα: Επιστρέφουν οι περιορισμοί και οι καραντίνες

Κορωνοϊός- Κίνα: Επιστρέφουν οι περιορισμοί και οι καραντίνες
AP Photo

Οι κινεζικές αρχές επέβαλαν σήμερα lockdown σε ένα μέρος των κατοίκων του βορρά της χώρας λόγω μιας επανεμφάνισης κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, περίπου εκατό ημέρες πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 39 νέα κρούσματα, η πλειονότητα των οποίων συνδέεται με τις μετακινήσεις μιας ομάδας τουριστών που είχαν προσβληθεί.

Ωθούμενες από τα στοιχεία αυτά, τα οποία μπορεί να φαίνονται ασήμαντα σε σχέση με αυτά που καταγράφονται καθημερινά σε άλλα μέρη του κόσμου, οι αρχές διπλασίασαν τις προσπάθειές τους επαγρύπνησης καθώς η Κίνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από τις 4 Φεβρουαρίου του 2022.

Μια πρόσφατη εστία της επιδημίας στην Εσωτερική Μογγολία, στο βόρειο τμήμα της Κίνας, ευθύνεται για περισσότερα από εκατό κρούσματα του νέου κορωνοϊού από την περασμένη εβδομάδα.

Οι κινεζικές αρχές, οι οποίες ακολουθούν μια πολιτική "μηδενικής ανοχής" απέναντι στον ιό, αντέδρασαν άμεσα, επιβάλλοντας περιορισμούς και διοργανώνοντας εκστρατείες μαζικών τεστ στις πληγείσες περιοχές.

Στο Πεκίνο, μαραθώνιος που θα γινόταν αναβλήθηκε επ'αόριστον "ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης", σύμφωνα με τους διοργανωτές. Περίπου 30.000 δρομείς θα λάμβαναν μέρος σε αυτόν, ο οποίος προγραμματιζόταν για την ερχόμενη Κυριακή.

Ο μαραθώνιος της Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, στον οποίο αναμενόταν ότι θα συμμετείχαν 26.000 άνθρωποι και προγραμματιζόταν να διεξαχθεί χθες, Κυριακή, αναβλήθηκε επίσης την τελευταία στιγμή για τους ίδιους λόγους στην πόλη αυτή, την πρώτη που επλήγη στον πλανήτη από τον νέο κορωνοϊό.

Ο δήμος του Πεκίνου ζήτησε από τους κατοίκους του να αποφεύγουν τις "μη απαραίτητες" μετακινήσεις εκτός πρωτεύουσας όπως και τις μεγάλης κλίμακας συγκεντρώσεις.

Οποιοσδήποτε φτάνει στο Πεκίνο προερχόμενος από περιοχή όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της COVID-19 θα πρέπει εξάλλου να παρουσιάζει αρνητικό τεστ, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη τριών ερευνών για καταγγελίες περί μη σεβασμού των υγειονομικών κανόνων.

Τα νέα κρούσματα του κοροωνοϊού καταγράφηκαν αρχικά στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου 11 επαρχίες προχώρησαν στην μαζική διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ.

Στην Ετζίν, στην Εσωτερική Μογγολία, περίπου 35.000 άνθρωποι τέθηκαν σε καραντίνα δύο εβδομάδων από σήμερα.

Στην Γκανσού, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας, λεωφορεία και ταξί σταμάτησαν να κυκλοφορούν στην επαρχιακή πρωτεύουσα Λαντσόου, ενώ οι τουριστικές τοποθεσίες έκλεισαν.

Οι αρχές είχαν ήδη ανακοινώσει από χθες την αναστολή των οργανωμένων ταξιδιών σε πέντε ζώνες στις οποίες είχαν αναφερθεί κρούσματα, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ