ΚΟΣΜΟΣ

Live - Φράνσις Χάουγκεν: Ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου η πληροφοριοδότρια για το facebook

Live - Φράνσις Χάουγκεν: Ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου η πληροφοριοδότρια για το facebook
AP Photo/Alex Brandon

Στην αρμόδια επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου για το νομοσχέδιο σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο καταθέτει η πρώην εργαζόμενη στο FacebookΦράνσις Χάουγκεν.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί η βρετανική κυβέρνηση, οι εταιρείες των social media θα έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τους χρήστες τους από επιβλαβές περιεχόμενο, διαφορετικά θα κινδυνεύουν με πρόστιμα δισεκατομμυρίων από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή (Ofcom).

H Χάουγκεν περιέγραψε πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η ασφάλεια στο διαδίκτυο, την ίδια ώρα που μια συλλογική προσπάθεια διεθνών μέσων ενημέρωσης και ανεξάρτητων ερευνητών δημοσιεύει μία σειρά από ιστορίες και ειδήσεις που βασίζονται σε εκατοντάδες έγγραφα του Facebook, τα οποία -μεταξύ άλλων- είχαν κατατεθεί στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με όσα εσωτερικά έγγραφα που επικαλούνται οι Financial Times, υψηλόβαθμα στελέχη της Facebook παρενέβαιναν ώστε διάφοροι πολιτικοί και celebrities να αναρτούν «ό,τι θέλουν» παρακάμπτοντας πρακτικά τους κανονισμούς της πλατφόρμας σχετικά με την παραπληροφόρηση και το επιβλαβές περιεχόμενο.

Υπάλληλοι του Facebook υποστηρίζουν πως παρότι η πλατφόρμα επέμενε ότι κινούταν σε πολιτικά ουδέτερο έδαφος, επέτρεπε σε πολιτικούς της δεξιάς να «σπάνε» τους κανόνες.

Όπως υποστήριξε ενώπιον της επιτροπής η Χάουγκεν, «η Facebook Group ενισχύει το διαδικτυακό μίσος», λέγοντας ότι οι αλγόριθμοι που δίνουν προτεραιότητα στο engagement ωθούν χρήστες με κανονικά ενδιαφέροντα στα άκρα. Είπε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να προσθέσει συντονιστές για να αποτρέψει τη χρήση ομάδων για τη διάδοση εξτρεμιστικών απόψεων.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις της Χάουγκεν έχουν ενισχύσει τις φωνές που ζητούν άμεση εφαρμογή ρυθμιστικών κανόνων για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναγκάζοντας τον ιδρυτή της Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ να αντεπιτεθεί λέγοντας ότι τα στοιχεία που είδαν στο φως διαμορφώνουν μια «λανθασμένη εικόνα» για την εταιρεία.

Σε επιστολή του μάλιστα προς το προσωπικό, είπε ότι πολλοί από τους ισχυρισμούς «δεν βγάζουν νόημα», επισημαίνοντας τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν το επιβλαβές περιεχόμενο, να καθιερώσουν διαφάνεια και να δημιουργήσουν «ένα κορυφαίο ερευνητικό πρόγραμμα στη βιομηχανία για αυτά τα σημαντικά ζητήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ