ΚΟΣΜΟΣ

Δεν ήταν αναδίπλωση η δήλωσή μας, υπονοούν οι ΗΠΑ για την απέλαση των δέκα πρεσβευτών

Δεν ήταν αναδίπλωση η δήλωσή μας, υπονοούν οι ΗΠΑ για την απέλαση των δέκα  πρεσβευτών
AP Photo

Άλλη εξήγηση από αυτήν που... κατάλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως προς τη διευκρινιστική δήλωση της διπλωματικής αποστολής τους στην Τουρκία σχετικά με την υπόθεση του Οσμάν Καβάλα, την οποία ο Ερντογάν παρουσίασε στο εσωτερικό ως «αναδίπλωση» για να ανακαλέσει εν συνεχεία την απειλή απέλασης των δέκα Δυτικών πρεσβευτών.

Κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, αφού επισήμανε ότι οι ΗΠΑ «σημείωσαν» τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμήνυσε ότι θα συνεχίσουν «να προωθούν το Κράτος Δικαίου».

«Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να προωθούμε το Κράτος Δικαίου, να προωθούμε τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» υπογράμμισε ο Νεντ Πράις, ξεκαθαρίζοντας πως η σημερινή διευκρινιστική δήλωση εκ μέρους δυτικών πρεσβειών -εκτός Γαλλίας και Γερμανίας- είχε ως μοναδικό στόχο να αποσαφηνίσει ότι η δήλωση της 18ης Οκτωβρίου «συνάδει με το άρθρο 41» της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι πιστεύει πως είναι καλύτερο να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία, με τον Νεντ Πράις να σημειώνει:

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία επί των κοινών προτεραιοτήτων μας και, όπως με κάθε σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε διάλογο για την επίλυση τυχόν διαφωνιών. Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός είναι η συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Η διπλωματική κρίση ανέκυψε με τους «βρυχηθμούς» του Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν περί απέλασης των πρεσβευτών δέκα χωρών, περιλαμβανομένων Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών, που ζήτησαν την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου ακτιβιστή, εκδότη και επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικασστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ).

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία προχώρησε σήμερα σε διευκρινιστική ανάρτηση στο Twitter, στην οποία ανέφερε:

«Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη δήλωση της 18ης Οκτωβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν ότι συνάδει με το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις».

Την ανακοίνωση αυτή αναπαρήγαγαν στη συνέχεια πρεσβείες στην Αγκυρα, οι επικεφαλής των οποίων απειλούνταν από τον Ερντογάν με απέλαση.

Ο Τούρκος πρόεδρος «χαιρέτισε», σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, τη δήλωση δυτικών πρεσβειών, στην οποία δόθηκε η ερμηνεία πως αποσαφηνίζουν όσον αφορά την ανακοίνωση που συνυπέγραψαν την 18η Οκτωβρίου ότι εξακολουθούν να τηρούν το Άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις -περί μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών στις οποίες υπηρετούν- και όχι ότι αυτή καθαυτή η δήλωση συνάδει με το Άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης.

Ερντογάν: «Υποχώρησαν»...

«Υποχώρησαν» ήταν το σχόλιο και η ερμηνεία του Ερντογάν έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πανηγυρίζοντας ότι ανάγκασε τους διπλωμάτες να αναδιπλωθούν και ότι στο εξής θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.

«Η πρόθεσή μας δεν ήταν να προκαλέσουμε κρίση» υποστήριξε ο Ερντογάν, αλλά «να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας «δεν παίρνει εντολές από κανέναν» επέμεινε, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ανεχτεί να του δίνει εντολές μια ομάδα πρεσβευτών». Επανέλαβε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να παραμείνει στην Τουρκία αν δεν σέβεται τη χώρα.

Οι χώρες, των οποίων οι πρεσβευτές απειλούνταν με απέλαση από τον Ερντογάν ήταν: Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Επικαλούμενο πηγές της τουρκικής προεδρίας, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ο Ερντογάν χαιρέτισε τη δήλωση που ανάρτησαν στο Twitter οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία και αργότερα αναδημοσίευσαν στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Δανία.

Ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν η καθεμία χώρα παρόμοιο μήνυμα, ενώ η Νορβηγία και η Φινλανδία αναδημοσίευσαν στο Twitter το μήνυμα των ΗΠΑ.

Πανηγυρίζουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα

Με αυτή τη φόρμουλα, αφ' ενός αποφεύγεται μία μείζονα διπλωματική κρίση της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της και αφ΄ετέρου παρουσιάζει ο Ερντογάν τον ευατό του ισχυρό στο εσωτερικό της χώρας του.

Ήδη τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μεγάλη νίκη του Τούρκου προέδρου, ο οποίος όπως γράφουν, ανάγκασε τους δυτικούς να σεβαστούν την Τουρκία και να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές της υποθέσης, σεβόμενες την «ανεξαρτησία της τουρκικής Δικαιοσύνης».

Τι είχε πει ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν, σε ομιλία του το Σάββατο στην πόλη Εσκισεχίρ, είπε ότι έδωσε εντολή τστο υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τους δέκα πρεσβευτές των δυτικών χωρών που ζήτησαν την απελευθέρωση του ακτιβιστή, εκδότη και επιχειρηματία, Οσμάν Καβαλά, που κρατείται επί τέσσερα χρόνια χωρίς δίκη κατηγορούμενος για τη χρηματοδότηση διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση Ερντογάν χαρακτηρίζει τον Οσμάν Καβάλα τρομοκράτη και «εκπρόσωπο του Σόρος» στην Τουρκία.

Η παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Νωρίτερα, σήμερα Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Τούρκο πρόεδρο, κάνοντας λόγο για αυταρχισμό της τουρκικής κυβέρνησης -δεδομένου ότι οι έξι από τις δέκα ενδιαφερόμενες χώρες είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η απέλαση δέκα πρεσβευτών είναι ένδειξη της αυταρχικής μετατόπισης της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα εκφοβιστούμε», έγραψε ο κ. Σασόλι σε ανάρτησή του στο twitter, ζητώντας την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα.

Από την πλευρά της, η Κάτι Πίρι, πρώην εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, δήλωσε ότι ολόκληρη η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τους πρέσβεις που κηρύχθηκαν persona non grata.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι οι τουρκικές αρχές πρέπει «να απέχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο στις σχέσεις μας από τη δύσκολη περίοδο που ζούμε τα τελευταία χρόνια, μια κρίση που απλώς ελπίζαμε να ξεπεράσουμε».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ο μόνιμος εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Τουρκία Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας Σεργκέι Λαγκορντίσκι (Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) χαρακτηρίζουν την εντολή του προέδρου Ερντογάν ακατανόητη και εντελώς αβάσιμη.

Προσέθεσαν ότι «είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διέταξε την άμεση αποφυλάκισή του τον Δεκέμβριο του 2019, η οποία επανέλαβε στη συνέχεια με έξι αποφάσεις και ένα ενδιάμεσο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση αυτού του Δικαστηρίου, όπως έχει την υποχρέωση να ακολουθήσει παρόμοια απόφαση για τον Σελαχατίν Ντεμίρτας».

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να απέχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο στις σχέσεις μας από τη δύσκολη περίοδο που ζούμε τα τελευταία χρόνια, μια κρίση που απλώς ελπίζαμε να ξεπεράσουμε» καταλήγουν.

Στη φυλακή από το 2017

Ο Οσμάν Καβάλα βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου υπογραμμίζουν πως η υπόθεση Καβάλα είναι εμβληματική της καταστολής των διαφωνούντων από τον Ερντογάν.

Στα τέλη του 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Καβάλα επειδή δεν υπήρχαν εύλογες υποψίες ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα, εκτιμώντας ότι η κράτησή του έχει στόχο τη φίμωσή του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δηλώσει πως θα αρχίσει διαδικασίες επί παραβάσει σε βάρος της Τουρκίας, αν ο Καβάλα δεν απελευθερωθεί.

Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση εναντίον του Καβαλά, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες, και άλλων θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ