ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Βαρθολομαίου με Μπάιντεν και Μπλίνκεν - Προτεραιότητα των ΗΠΑ το άνοιγμα της Χάλκης

Συνάντηση Βαρθολομαίου με Μπάιντεν και Μπλίνκεν - Προτεραιότητα των ΗΠΑ το άνοιγμα της Χάλκης
Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μπάιντεν - Βαρθολομαίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 08:26

Στην επαναβεβαίωση ότι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί συνεχή προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η συνάντηση είχε διευρυμένο χαρακτήρα και έγινε με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

vartholomaios_blinken.jpg
AP Photo/Patrick Semansky, Pool

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη «δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην περιοχή.

Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με ανάρτηση που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Οικουμενικός Πατριάεχης έθεσε στον κ. Μπάιντεν την ανάγκη άμεσων ενεργειών των πολιτικών ηγεσιών στην κλιματική κρίση, την προώθηση των εμβολίων εναντίον της COVID - 19 στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Οι κ.κ Βρθολομαίος και Μπάιντεν αντήλλαξαν θερμές κουβέντες, καθώς είναι γνωστή η εξαιρετική προσωπική σχέση την οποία διατηρούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ