Σπαρακτική έκκληση από τις γυναίκες του Αφγανιστάν: Γιατί σιωπά η Δύση;
Περίπου δέκα -γενναίες- γυναίκες διαδήλωσαν για λίγο σήμερα το πρωί στην Καμπούλ για να καταγγείλουν «τη σιωπή» της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την «πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση» στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να εμποδίζουν για μία ακόμη φορά τους δημοσιογράφους να πλησιάσουν.
Οι διαδηλώτριες, που δήλωσαν ότι είναι μέλη «του αυθόρμητου κινήματος των ακτιβιστριών στο Αφγανιστάν», κρατούσαν πανό στα οποία είχαν γράψει: «Γιατί ο κόσμος μας παρακολουθεί σιωπηλά να πεθαίνουμε;», «Δικαίωμα στη μόρφωση» και «Δικαίωμα στην εργασία».
«Κάθε ημέρα η φτώχεια εξαπλώνεται, τα παιδιά μας πεθαίνουν, οι άνδρες δεν έχουν πια δουλειά, αυτοκτονούν, ο κόσμος σιωπά», κατήγγειλε η Χούνσα Σαντάντ, μία από τις διαδηλώτριες.
«Γιατί και μέχρι πότε πρέπει να μένουμε φυλακισμένες στα σπίτια μας; Γιατί κανείς δεν μας ακούει; Γιατί οι γυναίκες δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να είναι ενεργές στην κοινωνία μας;», συνέχισε.
Η συγκέντρωση, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί κοντά στην αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, μεταφέρθηκε την τελευταία στιγμή στην είσοδο της παλιάς «πράσινης ζώνης», όπου βρίσκονται τα κτίρια που έχουν αφήσει πίσω τους πολλές δυτικές πρεσβείες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο.
«Ζητάμε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να στηρίξει τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, την εργασία (…) Αυτά τα στερούμαστε σήμερα», δήλωσε η Ουαχίντα Αμίρι, μία από τις διοργανώτριες της διαμαρτυρίας.
Η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει: «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ταλιμπάν, θέλουμε απλώς να διαδηλώσουμε ειρηνικά».
Οι Ταλιμπάν που φυλάσσουν αυτή την περιοχή ζήτησαν αρχικά από τις διαδηλώτριες και τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν.
Με την απειλή των όπλων οι διαμαρτηρίες
Περίπου δέκα Ταλιμπάν, κάποιοι από τους οποίους οπλισμένοι, που έφτασαν για να ενισχύσουν τους ήδη υπάρχοντες φρουρούς, απώθησαν στη συνέχεια τα μέσα ενημέρωσης που είχαν πάει στο σημείο και κατέσχεσαν το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ένα τοπικός δημοσιογράφος για να βιντεοσκοπήσει τη συγκέντρωση.
Οι συμβολικές αυτές διαμαρτυρίες γυναικών είναι πλέον τακτικές στην Καμπούλ τις τελευταίες εβδομάδες.
Στη διάρκεια της προηγούμενης διαδήλωσης, την Πέμπτη, περίπου 20 διαδηλώτριες είχαν λάβει άδεια να πραγματοποιήσουν πορεία για μιάμιση ώρα, όμως οι Ταλιμπάν χτύπησαν πολλούς ξένους και ντόπιους δημοσιογράφους που πήγαν να καλύψουν το γεγονός.