ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Η πανδημία «απέχει πολύ από το να τελειώσει»

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Η πανδημία «απέχει πολύ από το να τελειώσει»
AP Photo/Eugene Hoshiko

Η πανδημία της Covid-19 «απέχει πολύ από το να τελειώσει», αναφέρει η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας παράλληλα τις χώρες να αναγνωρίσουν όλα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν αδειοδοτηθεί.

«Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος μέσω της αυξημένης χρήσης εμβολίων και θεραπειών για την Covid-19, η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και τα μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή του ΠΟΥ.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ, υπό την προεδρία του Γάλλου Ντινιέ Ουσέν, συνεδριάζει ανά τρεις μήνες κάνοντας απολογισμό της κατάσταση της πανδημίας.

Πρόκειται για την ίδια επιτροπή, η οποία στη δεύτερη συνεδρίασή της στις 30 Ιανουαρίου 2020, είχε καλέσει τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για επιδημία. Και αυτό έκανε.

Στην ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τρίτη, η επιτροπή υπογράμμισε ότι αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα «ομόφωνα ότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί ένα έκτακτο γεγονός που συνεχίζει να πλήττει την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ενέχει κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης, διατάραξης της παγκόσμιας κυκλοφορίας και απαιτεί μία συντονισμένη διεθνή απάντηση».

Στις συστάσεις της προς τα κράτη, η επιτροπή παραμένει αντίθετη στην αρχή αποδεικτικού εμβολιασμού για διεθνή ταξίδια, δεδομένης της άνισης κατανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Ζητά επίσης από τα κράτη να «εγκρίνουν όλα τα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης» από τον ΠΟΥ.

Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει τα δύο εμβόλια mRNA της Moderna και των Pfizer/BioNTech, τα δύο κινεζικά εμβόλια από τη Sinopharm και τη Sinovac, το εμβόλιο της Johnson & Johnson καθώς και διάφορες εκδόσεις του εμβολίου της Astrazeneca.

Πολύ σύντομα αναμένεται απόφαση για το εμβόλιο Covaxin που έχει παρασκευάσει το ινδικό εργαστήριο Bharat Biotech.

Νέα έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη

Από τις αρχές Οκτωβρίου καταγράφεται έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη, με τον αριθμό των κρουσμάτων και τους θανάτους να αυξάνονται σταθερά από τις αρχές Οκτωβρίου, βάσει καταμέτρησης του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, περίπου 1.672.000 κρούσματα, δηλαδή κατά μέσο όρο 239.000 κρούσματα την ημέρα, έχουν καταγραφεί στην περιοχή που περιλαμβάνει 52 χώρες και εδάφη (στα ανατολικά έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία).

Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά 18% αυξημένος σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, και σχεδόν κατά 60% σε σχέση με τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρέμενε σταθερός γύρω στα 150.000 κρούσματα ημερησίως.

Σαράντα δύο χώρες είδαν τις μολύνσεις να αυξάνονται αυτές τις επτά τελευταίες ημέρες, ενώ μόνο επτά κατέγραψαν μείωση.

Οι σημερινοί αριθμοί παραμένουν χαμηλότεροι από τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν στην περιοχή, με 284.000 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα μεταξύ 2 και 8 Νοεμβρίου του 2020. Αλλά η Ευρώπη αντιστοιχεί αυτή τη στιγμή σε πάνω από 55% των νέων μολύνσεων σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από τα πολύ μικρά κράτη, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή την επιδημιολογική έξαρση είναι η Τσεχία, με μέσο όρο περίπου 3.100 κρουσμάτων την ημέρα κατά τη διάρκεια των επτά τελευταίων ημερών, ή 124% παραπάνω από την προηγούμενη εβδομάδα. Ακολουθεί η Ουγγαρία, με 2.000 κρούσματα την ημέρα, αύξηση 104% και η Πολωνία (κοντά 5.000 κρούσματα, +95%).

Σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους, οι χώρες που καταγράφουν αυτή τη στιγμή τις περισσότερες μολύνσεις στην Ευρώπη είναι η Λετονία με 880 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αυτές τις επτά τελευταίες ημέρες, η Εσθονία (753) και η Γεωργία (736).

Ο αριθμός των νεκρών επίσης αυξάνεται: 3.120 νεκροί καταγράφηκαν κάθε μέρα κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα, αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ένας μέσος όρος άνω των 3.000 νεκρών την ημέρα έχει να καταγραφεί από τις αρχές Μαΐου, αλλά οι αριθμοί αυτοί παραμένουν μακριά από το ρεκόρ των 5.735 ημερήσιων θανάτων κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, για την εβδομάδα 14-20 Ιανουαρίου.

Πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων που καταγράφονται στην Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή στη Ρωσία (1.051 θάνατοι κατά μέσο όρο κάθε μέρα), ενώ ακολουθεί η Ουκρανία (485) και η Ρουμανία (420).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ