Κλιμακώνεται η ένταση Γαλλίας - Βρετανίας για την αλιεία: Προειδοποίηση σε βρετανικά αλιευτικά
Η Γαλλία εξέδωσε προφορική προειδοποίηση προς δύο βρετανικά αλιευτικά σκάφη τα οποία ψάρευαν στα ύδατα ανοιχτά του λιμανιού της Χάβρης, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση, εν μέσω της έντασης που επικρατεί μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών για τις ρυθμίσεις μετά το Brexit.
Το γαλλικό υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι εξέδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας προφορικές προειδοποιήσεις προς τα δύο σκάφη, το ένα από τα οποία εξετράπη στο γαλλικό λιμάνι. Ο καπετάνιος του πλοίου αυτού αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του ασκηθεί ποινική δίωξη και να κατασχεθούν τα αλιεύματά του, πρόσθεσε το γαλλικό υπουργείο.
Η Γαλλίδα υπουργός Ναυτιλίας, Ανίκ Ζιραρντέν, αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή της στο Twitter ότι το βρετανικό αυτό σκάφος παραδόθηκε στις γαλλικές αρχές.
Η Γαλλία δηλώνει ότι οι αλιείς της δεν έχουν λάβει τις μισές από τις άδειες που χρειάζονται για να ψαρεύουν στα βρετανικά ύδατα και που θα έπρεπε, σύμφωνα με το Παρίσι, να έχουν δοθεί μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χθες, Τετάρτη, η Γαλλία εξέδωσε έναν κατάλογο κυρώσεων που μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου αν δεν υπάρξει επαρκής πρόοδος στην διένεξη για την αλιεία με τη Βρετανία, σημειώνοντας ότι επεξεργάζεται έναν δεύτερο γύρο κατά τον οποίο θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι προμήθειες ενέργειας στην γειτονική της χώρα.
Η Γαλλία μπορεί να ενισχύσει τους συνοριακούς και υγειονομικούς ελέγχους σε αγαθά από τη Βρετανία, να αρνηθεί την πρόσβαση των αλιευτικών σκαφών της χώρας αυτής σε καθορισμένα λιμάνια και να καταστήσει αυστηρότερους τους ελέγχους στα φορτηγά που ταξιδεύουν ανάμεσα στις δύο χώρες, ανέφεραν τα γαλλικά υπουργεία Ναυτιλίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε κοινή ανακοίνωσή τους.
SPONSORED
Στις 15 Ιουνίου οι αιτήσεις για το νέο «Ανακαινίζω» - Ποια τα κριτήρια
05:00
Ποιο το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων - Ποια τα εξεταστικά κέντρα
04:00
ΑΣΕΠ 2Κ/2024: Τα αποτελέσματα για τις 478 θέσεις σε φορείς του υπουργείου Υγείας
03:00
Έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ για κάθε παιδί - Πότε και σε ποιους θα καταβληθεί
02:00