ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία - Οι συνήγοροι του Τζούλιαν Ασάνζ προειδοποιούν: Θα αυτοκτονήσει εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ

Βρετανία - Οι συνήγοροι του Τζούλιαν Ασάνζ προειδοποιούν: Θα αυτοκτονήσει εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ
Υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο AP Photo/David Cliff

Εν όψει της κρίσιμης ετυμηγορίας του Ανώτατου Δικαστήριου του Λονδίνου, οι συνήγοροι του Τζούλιαν Ασάνζ επέμειναν σήμερα, Πέμπτη, ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks μπορεί να βάλει τέλος στη ζωή του εάν η βρετανική Δικαιοσύνη αποφασίσει να τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου καλούνται να αποφανθούν εάν θα επικυρώσουν ή μη την απόφαση με την οποία απορρίφθηκε η έκδοσή του 50χρονου Αυστραλού.

Ο Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 175 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διαρροή από το 2010 και έπειτα περισσότερων από 700.000 απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων που αφορούσαν την πολιτική των ΗΠΑ κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Όποια και αν είναι η απόφαση, θεωρείται απίθανο να γραφτεί ο επίλογος αυτής της μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης.

Εάν δικαιωθούν οι ΗΠΑ, η προηγούμενη απόφαση, που είχε ληφθεί τον Ιανουάριο, θα ακυρωθεί και η βρετανική Δικαιοσύνη θα κληθεί να εξετάσει ξανά το θέμα.

Και, όποιος και αν είναι ο ηττημένος, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Νωρίτερα, οι δικηγόροι του Ασάνζ τόνισαν ότι ο πελάτης τους μπορεί να αυτοκτονήσει αν τον εκδώσουν στις ΗΠΑ.

Αυτόν τον κίνδυνο είχε επικαλεστεί τον Ιανουάριο η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ για να απορρίψει το αίτημα έκδοσής του. Είχε μάλιστα επισημάνει τότε ότι οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αυτοκτονία του χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος είχε προφυλακιστεί κατηγορούμενος για σωματεμπορία ανηλίκων.

Ο Ασάνζ αρνήθηκε να παραστεί στη σημερινή ακροαματική διαδικασία. Χθες, Τετάρτη, είχε εμφανιστεί μέσω βιντεοδιάσκεψης στο δικαστήριο από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς όπου κρατείται εδώ και δυόμισι χρόνια.

Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού έμεινε επί επτά χρόνια μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει αφού αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Έλεγε ότι φοβόταν ότι οι Βρετανοί θα τον παρέδιδαν στις ΗΠΑ ή στη Σουηδία, όπου είχε κατηγορηθεί για βιασμό, αλλά πλέον αυτή η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο.

Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά τις αρχές των ΗΠΑ να βάλουν στο αρχείο το κατηγορητήριο σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ και τις αρχές της Βρετανίας να αποφυλακίσουν άμεσα τον ιδρυτή του WikiLeaks.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ακόμη ότι, σύμφωνα με έρευνα του Yahoo!News, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξέταζαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην απαγωγή ή τη δολοφονία του Αυστραλού όταν ζούσε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η αποκάλυψη αυτή «θέτει υπό ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση την αξιοπιστία των αμερικανικών υποσχέσεων» για τη μεταχείρισή του και «εκθέτουν περαιτέρω τα πολιτικά κίνητρα αυτής της υπόθεσης», κρίνει η γενική γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ανιές Καλαμάρ.

Η ίδια στηλιτεύει επιπλέον το γεγονός πως «έπειτα από 20 χρόνια, πρακτικά κανένας υπεύθυνος για τα εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ δεν έχει λογοδοτήσει, πόσο μάλλον παραπεμφθεί σε δίκη, και μολαταύτα ένας εκδότης που αποκάλυψε τέτοια εγκλήματα αντιμετωπίζει μια ζωή στη φυλακή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ