ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχύεται ο ΕΜΑ καθ' οδόν προς μία Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας

Ενισχύεται ο ΕΜΑ καθ' οδόν προς μία Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας
AP Photo/Peter Dejong, FILE

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μίας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία νέα υγειονομική κρίση αποτελεί η συμφωνία μεταξύ της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενίσχυση της εντολής και του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ζητούμενο της πολιτικής συμφωνίας είναι να καταστεί ο ΕΜΑ πιο αποτελεσματικός ως προς την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και φαρμακευτικού εξοπλισμού και να διασφαλιστεί η ταχύτερη έγκριση θεραπειών και εμβολίων.

Τη συμφωνία χαιρέτισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, αναφέροντας σε σχετική ανάρτησή της στο Twitter:

«H σημερινή πολιτική συμφωνία για ισχυρότερη εντολή στον ΕΜΑ θέτει τα θεμέλια μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Ο ΕΜΑ θα συμβάλλει τώρα στην αντιμετώπιση ελλείψεων ζωτικών φαρμάκων και φαρμακευτικού εξοπλισμού και θα διασφαλίσει την ταχύτερη εγκριση θεραπειών και εμβολίων».

Σε ακόλουθη κοινή δήλωση της Στέλλας Κυριακίδου με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μία ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, η οποία θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την επόμενη υγειονομική κρίση».

«Ένας ισχυρότερος ΕΜΑ σημαίνει ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε μία συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση για την αντιμετώπιση και την έλλειψη φαρμάκων και φαρμακευτικού εξοπλισμού και τη διασφάλιση ταχύτερων διαδικασιών έγκρισης αλλά και διαθεσιμότητας νέων φαρμάκων» επισημαίνουν σημειώνοντας πως «κάθε μέρα μετρά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ