ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream 2: Έτοιμη προς χρήση η πρώτη γραμμή του αγωγού

Nord Stream 2: Έτοιμη προς χρήση η πρώτη γραμμή του αγωγού
AP/Matthew Brown

Η πρώτη γραμμή του αγωγού, Nord Stream-2, έχει γεμίσει με αέριο και είναι έτοιμη να λειτουργήσει, ενώ η δεύτερη, όπως υπολογίζει η διαχειρίστρια εταιρεία το αγωγού, μπορεί επίσης να γεμίσει με αέριο έως τα τέλη του έτους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της αυστριακής εταιρείας OMV, Άλφρεντ Στερν, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Ο Nord Stream 2 μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πολυμορφία των ευρωπαϊκών υποδομών φυσικού αερίου και μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης» πρόσθεσε ο Στερν.

Ο οικονομικός διευθυντής της OMV, Ράινχαρντ Φλόρι, επισήμανε ότι η εταιρεία το 3ο τρίμηνο, άρχισε ήδη να λαμβάνει κάποιες μικρές εισφορές για το έργο και θα συνεχίσει να τις λαμβάνει στο ίδιο μέγεθος και στο 4ο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται πως υπέρ του να μην χορηγηθεί προς το παρόν άδεια λειτουργίας στον αγωγό Nord Stream 2 τάχθηκε, πριν από λίγες μέρες, η συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγορώντας την Ρωσία για «παιχνίδι πόκερ» με τις παραδόσεις φυσικού αερίου και διαμηνύοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν».

«Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία, ο φορέας εκμετάλλευσης πρέπει να είναι διαφορετικός από αυτόν που μεταφέρει το αέριο. Εφόσον πρόκειται για έναν και τον αυτό όμιλο, δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας» είπε η ίδια δεδομένου ότι πίσω από την εταιρεία του Nord Stream 2 βρίσκεται το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom.

«Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου είναι κυρίως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης και της χαμηλής προσφοράς. Παρατηρείται εδώ ένα ρωσικό παιχνίδι πόκερ: Οι παραδόσεις αερίου μειώθηκαν δεόντως. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν» είπε η Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Μπορεί βέβαια η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη σύμφωνα με τα συμπεφωνημένα, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι όμως σχετικά άδειες. Αυτό πιθανότατα έγινε σκόπιμα από τη ρωσική πλευρά προκειμένου να επιταχυνθεί η λειτουργία του Nord Stream 2 -έστω και αν δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις» τόνισε η ίδια.

Οι φορείς εκμετάλλευσης του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας Nord Stream 2 δεν θέλουν επίσης να ξεκινήσουν τη μεταφορά φυσικού αερίου χωρίς την εκκρεμούσα πιστοποίηση από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ