ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση πάπα Φραγκίσκου με Τζο και Τζιλ Μπάιντεν πριν την έναρξη της G20

Συνάντηση πάπα Φραγκίσκου με Τζο και Τζιλ Μπάιντεν πριν την έναρξη της G20
Vatican Media via AP

Συνάντηση 90 λεπτών είχαν με τον πάπα Φραγκίσκο ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ, στο Βατικανό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20 που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Πηγές του Βατικανού αναφέρουν ότι πέρα από τον επίσημο χαρακτήρα της, η συνάντηση του ποντίφικα με τον Αμερικανό πρόεδρο είχε και ιδιωτικό, ανεπίσημο χαρακτήρα, λόγω και του ότι ο Τζο Μπαϊντεν είναι χριστιανός καθολικός.

«Είστε ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της ειρήνης που γνώρισα ποτέ μου», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον πάπα Φραγκίσκο, στην αρχή της συνάντησής τους στο Βατικανό.

«Είναι πολύ ωραίο το ότι βρίσκομαι εδώ», συμπλήρωσε.

Η απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της συνάντησης ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή από την Αγία Έδρα.

Μετά την συνάντηση ο πάπας δώρισε στον Αμερικανό πρόεδρο ένα έργο κεραμικής τέχνης, με τίτλο «Ο προσκυνητής», ενώ ο Μπάιντεν χάρισε στον Φραγκίσκο σπάνια άμφια του 1930.

Ο Λευκός Οίκος, παράλληλα, πρόκειται να δωρίσει ενδύματα για τους άστεγους σε καθολικές εθελοντικές οργανώσεις, σε περίπου δυο εβδομάδες.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν δώρισε στον ποντίφικα ένα νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών, με το σύμβολο της πολιτείας του Ντέλαγουερ, Γενικός Εισαγγελέας της οποίας είχε εκλεγεί ο πρωτότοκος γιος του Αμερικανού προέδρου, ο Μπο, ο οποίος έχασε στα 46 του την μάχη με τον καρκίνο.

«Ο γιός μου θα ήθελε να το έχετε. Η παράδοσή μας λέει ότι αν την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε δεν κρατάτε μαζί σας αυτό το νόμισμα, θα πρέπει να πληρώσετε εσείς ό,τι πιούμε», είπε στον Φραγκίσκο, αστειευόμενος, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ