ΚΟΣΜΟΣ

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη Μέρκελ στη Γαλλία μετά από πρόσκληση Μακρόν

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη Μέρκελ στη Γαλλία μετά από πρόσκληση Μακρόν
AP Photo / Michael Sohn

Μετά την Ελλάδα, η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιήσει μια τελευταία αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στη Γαλλία.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην πόλη Μπον, ανακοίνωσε σήμερα το Βερολίνο.

Το ταξίδι της καγκελαρίου θα «επικεντρωθεί στις προσωπικές ανταλλαγές για τρέχοντα θέματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής» δήλωσε η Μαρτίνα Φιτς, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

«Η πρόσκληση του προέδρου Μακρόν είναι μια ένδειξη των στενών σχέσεων ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία και αντανακλά τη ιδιαίτερα αξιόπιστη συνεργασία» μεταξύ των δύο ηγετών, πρόσθεσε.

Ο Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του πως η συνάντηση αυτή στην καρδιά της Βουργουνδίας «θα λάβει χώρα σε μια πόλη τα ιστορικά μνημεία και ο πολιτισμός του κρασιού της οποίας δείχνουν τον πλούτο της γαλλικής κληρονομιάς», σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

«Στη διάρκεια αυτής της αποχαιρετιστήριας επίσκεψης, η Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα τιμηθεί με τα διάσημα του Μεγάλου Σταυρού της Λεγεώνας της Τιμής» από τον αρχηγό του κράτους, συνεχίζει η προεδρία.

Έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία η Μέρκελ θα εγκαταλείψει την πολιτική μετά τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης η οποία αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), νικητές της ψηφοφορίας, διαπραγματεύονται τον σχηματισμό συνασπισμού με τους οικολόγους και τους φιλελεύθερους.

Εφόσον οι συνομιλίες έχουν την επιθυμητή κατάληξη, ο νυν υπουργός Οικονομικών, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, θα διαδεχθεί τη Μέρκελ στην καγκελαρία. Οι συντηρητικοί του στρατοπέδου της καγκελαρίου, που γνώρισαν τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα τους, ετοιμάζονται να περάσουν στην αντιπολίτευση.

Μέχρι τότε η Άνγκελα Μέρκελ διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ