ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - FDA: Αναμένεται η έγκριση για χορήγηση εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών

Κορωνοϊός - FDA: Αναμένεται η έγκριση για χορήγηση εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών
AP / Matt Rourke

Ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να εγκρίνει τη χορήγηση του εμβολίου Pfizer/BioNTech για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη άτομα με γνώση των σχεδίων του Οργανισμού, ο FDA αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η απόφαση του FDA θα κάνει το εμβόλιο αυτό το πρώτο κατά της Covid-19 που εγκρίνεται για χορήγηση σε μικρά παιδιά στις ΗΠΑ.

Η έγκριση αναμένεται να καταστήσει διαθέσιμο το εμβόλιο Pfizer/ BioNTech σε 28 εκατομμύρια παιδιά - πολλά από τα οποία επιστρέφουν στο σχολείο σε δια ζώσης διδασκαλία μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η αναμένομενη έγκριση του FDA έρχεται τρεις μέρες μετά αφότου μια επιτροπή ειδικών συμβούλων του Οργανισμού ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 για αυτή την ηλιακή ομάδα.

Η απάντηση Μητσοτάκη σε μαθητές για το εμβόλιο

Τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμών για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών προσδιόρισε προ ημερών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μια χαλαρή συζήτηση που είχε με μαθητές στο Παλαιό Φάληρο, όπου παρευρέθη για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: "Και όσοι είναι από 12 και πάνω, εσείς ακόμη δεν πιάνει ο εμβολιασμός. Σε λίγο, σε λίγο για σας". Την αναφορά του πρωθυπουργού διαδέχτηκε η καταφατική απάντηση των λιλιπούτειων συνομιλητών του.

Όταν μια εξ΄αυτών αντέτεινε ότι: "Οι γονείς μου μέχρι και η αδερφή μου έχουν κάνει το εμβόλιο", ο κ. Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία για να συζητήσει από τους μικρούς παρελαύνοντες να προωθήσουν την εμβολιαστική εκστρατεία στο οικογενειακό τους περιβάλλον: "αν τυχόν έχετε κανά γονιό ή κανά παππού καμιά γιαγιά που δεν το έχει κάνει, θα πρέπει του πείτε ότι πρέπει να το κάνει". Με τους μαθητές να ανταπαντούν: "Το κάνουμε. Εντάξει".

Στο «μικροσκόπιο» του ΕΜΑ το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών

Στο μεταξύ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) στις 18 Οκτωβρίου, άρχισε την αξιολόγηση της αίτησης για επέκταση της χρήσης του εμβολίου έναντι τoυ κορωνοϊού των BioNTech/Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Το εμβόλιο με την εμπορική ονομασία Comirnaty για την πρόληψη της Covid-19 έχει εγκριθεί επί του παρόντος για χρήση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα εξετάσει τα δεδομένα για το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων τρέχουσας κλινικής μελέτης που περιελάμβανε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα προτείνει την επέκταση της χρήσης του.

Η εισήγηση της Επιτροπής θα διαβιβαστεί στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδώσει τελική απόφαση.

Ο EMA θα επικοινωνήσει το αποτέλεσμα της αξιολόγησής του, το οποίο αναμένεται σε μερικούς μήνες, εκτός εάν απαιτούνται συμπληρωματικές πληροφορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ