ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Αύξηση κρουσμάτων και νέα δραστικά μέτρα 100 μέρες πριν τους Χειμερινούς Αγώνες

Κίνα: Αύξηση κρουσμάτων και νέα δραστικά μέτρα 100 μέρες πριν τους Χειμερινούς Αγώνες
AP Photo/Ng Han Guan

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι από σήμερα κλείνουν οι κινηματογράφοι σε συνοικία της πόλης, την ώρα που η Κίνα είναι αντιμέτωπη με αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 λιγότερες από 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η κινεζική πρωτεύουσα, που φιλοξένησε το καλοκαίρι του 2008 τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2022 η μοναδική πόλη παγκοσμίως που θα έχει φιλοξενήσει και τις δύο διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό οι κινεζικές αρχές, που ακολουθούν μια πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην covid-19, καταφεύγουν σε δραστικά μέτρα προκειμένου να εξαλείψουν την πρόσφατη έκρηξη της επιδημίας, η οποία έχει προκαλέσει όμως λιγότερα από 300 κρούσματα.

Ωστόσο από το κύμα αυτό έχουν πληγεί περίπου 12 επαρχίες σε σύνολο 30 που μετρά η Κίνα και η covid-19 έχει ήδη φτάσει στο Πεκίνο.

Προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, όλοι οι κινηματογράφοι στην συνοικία Σιτσένγκ, όπου ζουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, θα παραμείνουν κλειστοί ως τις 14 Νοεμβρίου, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Σήμερα η Κίνα ανακοίνωσε 59 νέα, εγχώρια κρούσματα covid-19, αριθμό ρεκόρ από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα σε αυτά είναι και δύο κρούσματα στο Πεκίνο τα οποία συνδέονται με μια ομάδα τουριστών από τη βόρεια Κίνα που είχαν μολυνθεί από κορονοϊό.

Η νέα επιδημιολογική εστία βρίσκεται περισσότερα από 650 χιλιόμετρα μακριά από το Πεκίνο, στη μεθοριακή πόλη Ερενχότ, στα σύνορα με τη Μογγολία.

Για προληπτικούς λόγους τέθηκε σε ισχύ lockdown στις διάφορες πόλεις όπου εντοπίστηκαν κρούσματα, μια εντολή που αφορά περίπου έξι εκατομμύρια Κινέζους.

Σε πολλές επαρχίες οι Κινέζοι μπορούν να εισέρχονται μόνο εφόσον επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, κυρίως όσοι προέρχονται από πόλεις όπου έχουν εντοπιστεί μολύνσεις.

Χθες Παρασκευή σχεδόν οι μισές από τις πτήσεις που θα αναχωρούσαν από τα δύο βασικά αεροδρόμια του Πεκίνου ακυρώθηκαν και οι αρχές συνιστούν στους κατοίκους της κινεζικής πρωτεύουσας να μην βγαίνουν από την πόλη αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Επίσης τους ζήτησαν να αναβάλουν τους γάμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ