ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο

Συντριβή ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο
REUTERS/Kim Philipp Piskol

Ρωσικό επιβατικό αεροπλάνο συνετρίβη στο κεντρικό Σινά. 

Ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε για τα αίτια της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στην περιοχή του Σινά, μεταδίδει το Reuters. Στο σημείο της πτώσης βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Σερίφ Ισμαήλ Μοχάμεντ.

- Ανασύρθηκαν δεκάδες πτώματα
-
Ποιό ήταν το αεροσκάφος που κατέπεσε στο Σινά

Σύμφωνα με το Reuters, στο αεροσκάφος Airbus A-321 με αριθμό μητρώου KGL-9268 επέβαιναν συνολικά 224 άτομα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν 17 παιδιά, 200 ενήλικες και 7 άτομα πλήρωμα. Στην πτήση επέβαιναν συνολικά 138 γυναίκες και 63 άνδρες.

Οι διασώστες αναφέρουν ότι ακούγονται φωνές από τα συντρίμια ενώ έχουν ήδη ανασυρθεί τα πτώματα πέντε παιδιών . Oι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταφέρονται ήδη πτώματα από τον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους.

πηγή: Twitter AFP

Αιγυπτιακές πηγές απέκλεισαν το ενδεχόμενο κατάρριψης του αεροσκάφους. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής αρχής πολιτικής αεροπορίας Rosaviatia, Σεργκέι Ισβόλσκι, διευκρίνισε επίσης ότι το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Σαρμ Ελ Σέιχ στις 05:51 ώρα Ελλάδος και ότι χάθηκε η επαφή μαζί του περίπου 25 λεπτά αργότερα.

Αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας που μετέβησαν στην περιοχή επισημαίνουν ότι οι καιρικές συνθήκες στην ορεινή περιοχή είναι άσχημες και έχουν ήδη φτάσει στην περιοχή 45 ασθενοφόρα. Το αεροσκάφος κατέπεσε, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, στην περιοχή Χασάνα, 35 χιλιόμετρα νότια της παραλιακής πόλης Αλ Αρίς. Σύμφωνα με το Russia Today, από τη Ρωσία απογειώνονται άμεσα τρία αεροσκάφη προκειμένου να συνεισφέρουν στην έρευνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πιλότος, λίγο μετά την απογείωση, είχε αναφέρει τεχνικό πρόβλημα και ζήτεσει να αλλάξει πορεία και να προσγειώσει το αεροσκάφος στο Κάιρο.

Πηγή: Google Maps

Αιγυπτιακές κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το αεροπλάνο είχε διανύσει 23 λεπτά πτήσης και πετούσε σε ύψος 31.000 ποδιών όταν χάθηκε από τα ραντάρ.

Η Ρωσία αναζητά ευθύνες στην εταιρεία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τη συντριβή του ρωσικού Airbus στη χερσόνησο του Σινά.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την "παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων". Δεν διευκρινίστηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή, ωστόσο ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ, τόνισε ότι ακόμη είναι "πάρα πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια" της τραγωδίας.

Σύγχυση για τις συνθήκες πτώσης

Αρχικά είχε επικρατήσει σύγχυση σχετικά με τις συνθήκες πτώσης του αεροσκάφους. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει επικαλούμενο πηγή της ρωσικής αρχής πολιτικής αεροπορίας ότι το αεροπλάνο που είχε αναχωρήσει από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με προορισμό την Αγία Πετρούπολη εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στον κυπριακό εναέριο χώρο.

Ωστόσο λίγο αργότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τα αεροπορικά δυστυχήματα δήλωσε ότι το αεροπλάνο με το οποίο χάθηκε η επαφή κατά το ταξίδι του προς την Ρωσία εξήλθε με ασφάλεια από τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο και είχε επαφή με τις τουρκικές αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

"Η (...) ρωσική αεροπορική εταιρεία μας είπε ότι το ρωσικό αεροπλάνο με το οποίο χάσαμε την επαφή είναι ασφαλές και ότι ήρθε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας και ότι διέρχεται τώρα από τον τουρκικό εναέριο χώρο", δήλωσε ο Αϊμάν αλ Μουκάνταμ, επικεφαλής της κεντρικής αρχής της Αιγύπτου που είναι αρμόδια για τα αεροπορικά δυστυχήματα.

Η ίδια πηγή είχε δηλώσει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι πρόκειται για ένα αεροπλάνο Airbus A-321, με 224 επιβαίνοντες -επιβάτες και πλήρωμα- της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ