ΚΟΣΜΟΣ

O «μυστικός κώδικας» της G20: Τι «κρύβεται» πίσω από τις αναμνηστικές φωτογραφίες των ηγετών

O «μυστικός κώδικας» της G20: Τι «κρύβεται» πίσω από τις αναμνηστικές φωτογραφίες των ηγετών
AP Photo

Στη Ρώμη είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα του πλανήτη, καθώς οι είκοσι ηγέτες των πιο ισχυρών κρατών θα προσπαθήσουν να βρουν απαντήσεις σε επιτακτικά ερωτήματα όπως είναι η κλιματική κρίση και η υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από τη Σύνοδο της G20, είναι επιτακτικό: Θα καταφέρουν οι ηγέτες να στείλουν ένα θετικό μήνυμα πριν από την COP26; Η απάντηση φαντάζει εξαιρετικά σύνθετη, μιας και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα εξόχως «καυτά» ζητήματα της πανδημίας Covid 19 αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Μέχρι να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, δεν θα μπορούσε να μην σχολιαστεί η επιλογή των διοργανωτών να «ντύσουν» τους χώρους διεξαγωγής της Συνόδου με ένα εμβληματικό έργο για τον ιταλικό αλλά και τον παγκόσμιο πολιτισμό: τον Άνθρωπο του Βιτρούβιου, το διάσημο σχέδιο με συνοδευτικές σημειώσεις του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που φτιάχτηκε περίπου το 1490 σε ένα από τα ημερολόγιά του.

Το σχέδιο απεικονίζει μία γυμνή αντρική φιγούρα σε δύο αλληλοκαλυπτόμενες θέσεις με τα μέλη του ανεπτυγμένα και συγχρόνως εγγεγραμμένη σε ένα κύκλο και ένα τετράγωνο. Το σχέδιο και το κείμενο συχνά ονομάζονται Κανόνας των Αναλογιών.

Το ίδιο το σχέδιο συχνά χρησιμοποιείται ως ένα υπονοούμενο σύμβολο της ουσιώδους συμμετρίας του ανθρώπινου σώματος, και κατά προέκταση του Σύμπαντος ως συνόλου.

Ο Βιτρούβιος μάλιστα υποστήριζε πως αν ο άνθρωπος χωρούσε ταυτόχρονα, με τα χέρια σε έκταση, σε έναν κύκλο και ένα τετράγωνο τότε υπήρχε η ιδανική διάσταση του σχεδίου, η λεγόμενη «Χρυσή Τομή».

Μένει να δούμε αν οι είκοσι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο θα βρουν με τη σειρά τους τη «Χρυσή Τομή» στα προβλήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ