ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία - G20: Πρώτη συνάντηση Φον Ντερ Λάιεν - Ερντογάν μετά το «Sofagate»

Ιταλία - G20: Πρώτη συνάντηση Φον Ντερ Λάιεν - Ερντογάν μετά το «Sofagate»
Twitter @ Ursula von der Leyen ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πρώτη τους κατ' ιδίαν συνάντηση μετά το διπλωματικό επεισόδιο του «sofagate» είχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου της G20 στη Ρώμη.

 

Η συνάντηση ήταν σύντομης διάρκειας σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για μία καλή συνομιλία σε σειρά ζητημάτων από την πανδημία έως την οικονομική ανάκαμψη και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ακολούθησε συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο είχε επίσης ξεσπάσει «πόλεμος» στη σκιά του sofagate καθώς αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο «δικτάτορα» εξαιτίας της προσβλητικής συμπεριφοράς έναντι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

AP Photo/Domenico Stinellis

Όπως αναφέρει η ιταλική κυβέρνηση, κατά τις συνομιλίες συζητήθηκαν οι κύριες προκλήσεις της G20 , θέματα διμερών σχέσεων όπως και η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσής τους.

Επίσης συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, το Αφγανιστάν και η σταθερότητα στην Μεσόγειο ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Λιβύης.

Sofagate - Η προσβολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Το λεγόμενο «sofagate» πυροδότησε την οργή ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και Βρυξελλών, αλλά και διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας εξαιτίας των δηλώσεων Ντράγκι.

Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Απρίλιο κατά την επίσκεψη της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκαν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά την υποδοχή των δύο αξιωματούχων στο προεδρικό Μέγαρο δεν έλειψαν οι αμήχανες στισμές, ενώ ο Ερντογάν υποδέχτηκε ψυχρά την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα, υπήρχαν μόλις δύο καρέκλες με τους Ερντογάν και Σαρλ Μισέλ να παίρνουν τις θέσεις τους και την πρόεδρο της Κομισιόν να παραμένει όρθια κοιτάζοντάς τους. «Εμμ...» είπε σαστισμένη παραμένοντας όρθια.

Στην συνέχεια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάθησε σε έναν καναπέ, απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.

Το λεγόμενο «Sofagate» προκάλεσε την οργή πολλών ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, καθώς και διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας.

Ο Σαρλ Μισέλ, απαντώντας στα πυρά που δέχθηκε και ο ίδιος ότι στάθηκε αμέτοχος μπροστά στην εμφανή αμηχανία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες» που «προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: Τη διαφοροποιημένη, ακόμη και μειωμένη, μεταχείριση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ακολούθως, και ενώ το κύμα οργής κλιμακωνόταν, ο ίδιος απολογήθηκε για το περιστατικό δημόσια, επαναλαμβάνοντας πως δεν ενήργησε διαφορετικά προς αποφυγή σοβαρότερου επεισοδίου.

Από πλευράς του, απαντώντας στην κατακραυγή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χαρακτηρίσει «άδικες» τις κατηγορίες εις βάρος της χώρας του ρίχνοντας την ευθύνη στην ΕΕ.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές ρίζες. Δεν φιλοξενεί ξένους για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις συναντήσεις στην Τουρκία είναι το διεθνές πρωτόκολλο και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της παγκοσμίως γνωστής τουρκικής φιλοξενίας», τόνισε. Κι υποστήριξε ότι «οι απαιτήσεις της ΕΕ εκπληρώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η διευθέτηση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Οι υπηρεσίας πρωτοκόλλων μας είχαν έλθει προηγουμένως σε επαφή κι υλοποιήθηκαν οι απαιτήσεις τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ