ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ μετά τη συντριβή στις δημοτικές εκλογές

Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ μετά τη συντριβή στις δημοτικές εκλογές
AP Photo / Boris Grdanoski

Συντριπτική ήττα υπέστη το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς έχασε με μεγάλη διαφορά τόσο στον δήμο των Σκοπίων, όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας όπου στήθηκαν σήμερα, Κυριακή, κάλπες.

Ο Ζόραν Ζάεφ γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα του κόμματός του και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και από αρχηγός του κόμματός του.

Ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία της Βόρειας Μακεδονίας από τον Μάιο του 2017, είχε προαναγγείλει ότι θα παραιτούνταν σε περίπτωση που το κόμμα του έχανε σήμερα στον μητροπολιτικό δήμο Σκοπίων.

Πάντως, ο ίδιος έχει ταχθεί εναντίον του ενδεχομένου προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, σημειώνοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ακόμη μπροστά της θητεία 2,5 χρόνων και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθη την 17η Οκτωβρίου, νικητής αναδείχθηκε το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, εκλέγοντας 22 δημάρχους, ενώ το SDSM εξέλεξε μόλις εννέα.

Κάλπες για τον δεύτερο γύρο στήθηκαν σήμερα σε 44 δήμους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του μητροπολιτικού δήμου Σκοπίων, στον οποίο αναμετρήθηκαν η ανεξάρτητη υποψήφια -στηρίζεται ανοιχτά από το VMRO-DPMNE- Ντανέλα Άρσοφσκα και ο απερχόμενος δήμαρχος Σκοπίων και εκ νέου υποψήφιος του SDSM, Πέτρε Σιλέγκοφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ