ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν δεν πήγε στη Γλασκώβη επειδή δεν του έδωσαν 85 αυτοκίνητα ασφαλείας

Ο Ερντογάν δεν πήγε στη Γλασκώβη επειδή δεν του έδωσαν 85 αυτοκίνητα ασφαλείας
Ασφάλεια επιπέδου Μπάιντεν φέρεται να ζήτησε ο Ερντογάν και δεν πήγε στη Γλασκώβη AP Photo/Evan Vucci

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι ζήτησε να εφαρμοστεί για τον ίδιο πρωτόκολλο ασφαλείας ανάλογο με εκείνο του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και όταν οι βρετανικές αρχές του το αρνήθηκαν αποφασίσε να μην συμμετέχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Γλασκώβη.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν δημοσιευέυματα του τουρκικού Τύπου, που κάνουν λόγο για απαίτηση του κ. Ερντογάν να έχει 85 αυτοκίνητα για την ασφάλεια του. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα, ο τούρκος πρόεδρος φέρεται να ζήτησε από τις βρετανικές αρχές να εφαρμοστεί και στον ίδιο το αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας που ενεργοποιήθηκε κατά την παραμονή του Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη.

Οι αρχές της Βρετανίας απέρριψαν το αίτημά του επικαλούμενες το γεγονός ότι θα δημιουργηθεί μεγάλος συνωστισμός αυτοκινήτων κατά τη διεξαγωγή της COP26 στην ιστορική πόλη της Σκωτίας.

Έτσι, αντί να πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο για την COP26, τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψε αεροπορικώς στην Τουρκία μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακή.

Επισήμως, η τουρκική προεδρία δεν έδωσε καμία επίσημη εξήγηση για την απρόσμενη επιστροφή του αρχηγού του κράτους.

Ανεπισήμως, τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως υπήρχαν προβλήματα με το πρωτόκολλο όσον αφορά τη συμμετοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο, χωρίς να δώσει καμία άλλη λεπτομέρεια.

«Δικαιολογία» το πρωτόκολλο ασφαλείας

Αρκετοί Τούρκοι αναλυτές ωστόσο, εκφράζουν, την άποψη ότι τα θέματα ασφαλείας που έθεσε ο κ. Ενρογάν αποτελούν απλώς δικαιολογία, καθώς στόχος του κ. Ερντογάν ήταν να συναντήσει τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Την Κυριακή το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε στη Ρώμη με τον ομόλογό του των ΗΠΑ και έτσι, όπως αναφέρουν, δεν υπήρχε λόγος να πάει στη Γλασκώβη για να συμμετάσχει σε μία σύνοδο για το κλίμα, ένα θέμα το οποίο δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές του.

Τον Σεπτέμβριο ο κ. Ερντογάν είχε εκφράσει σε έντονη γλώσσα τη δυσαρέσκειά του, επειδή κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενική Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεν έγινε δεκτός από τον αμερικανό πρόεδρο. Λίγες ημέρες αργότεα και επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα συναντιόταν σύντομ με τον κ. Μπάιντεν στη Γλασκώβη. Στη Ρώμη, ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Ερντογάν ζήτησε να επισπευσθεί η συνάντησή τους -όπως και έγινε- και στη συνέχεια αντί να πάει στη Γλασκώβη επέστρεψε στην Τουρκία.

Τα «αγκάθια» στη συνάντηση με τον Μπάιντεν

Στο επίκεντρο της συνάντησης Μπάιντεν - Ερντογάν βρέθηκε το θέμα των F-35 και το αίτημα της Τουρκίας να επιστραφεί το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ που είχε καταβάλει η Άγκυρα για το πρόγραμμα πώλησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Παρ' όλο που αρχικά τουρκικές πηγές ανέφεραν πως η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε «πολύ θετικό κλίμα» , σε συνέντευξή του αργότερα ο τούρκος πρέοδρος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους της Συρίας, κινούμενος στο φόντο των απειλών για μία νέα στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στον Βορρά της Συρίαςεναντίον των Κούρδων του PYD/YPG.

Sύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης οι δυό ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων

Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν επίσης να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους, ενώ συζήτησαν και για το πεδίο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ