ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός- Ουκρανία: Σε ισχύ από σήμερα αυστηρότερα μέτρα λόγω της αύξησης κρουσμάτων

Κορωνοϊός- Ουκρανία: Σε ισχύ από σήμερα αυστηρότερα μέτρα λόγω της αύξησης κρουσμάτων
AP Photo

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ αυστηροί περιορισμοί στο Κίεβο, καθώς η ουκρανική πρωτεύουσα προσπαθεί να περιορίσει την έξαρση των κρουσμάτων της covid-19, ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης και οφείλεται εν μέρει στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Η Ουκρανία έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα 2,94 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 και 68.027 θανάτους. Εξάλλου μόνο 7,4 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, λιγότερο από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας που ανέρχεται σε περίπου 41 εκατομμύρια.

Από σήμερα οι κάτοικοι του Κιέβου θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού προκειμένου να εισέλθουν σε εστιατόρια, καφέ, γυμναστήρια, χώρους ψυχαγωγίας και εμπορικά κέντρα. Επιπλέον το προσωπικό που εργάζεται στους χώρους αυτούς θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Οι αρχές της πρωτεύουσας της Ουκρανίας έχουν ορίσει ειδικές ομάδες που θα ελέγχουν αν οι πολίτες συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που ισχύουν και στα μέσα μεταφοράς.

Ανταποκριτές του Reuters είδαν μέλη της αστυνομίας και της εθνοφρουράς να βρίσκονται στις εισόδους του μετρό και να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των πολιτών. Επίσης προσωπικό στα εστιατόρια και τα καφέ διενεργεί αντίστοιχους ελέγχους στους πελάτες.

«Το θεωρώ απαραίτητο διότι διαφορετικά οι άνθρωποι δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν. Πρέπει να εμβολιαστούν, πρέπει να κινητοποιήσουν κάπως τους ανθρώπους», δήλωσε η Γιούλια Λισόκ, τραπεζική υπάλληλος.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της covid-19 για κάποιους δημόσιους υπαλλήλους και οι αρχές ελπίζουν ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα θα αυξήσουν το ποσοστό εμβολιασμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ