ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Θα προσφέρω 6 δισ. δολάρια, αν ο ΟΗΕ αποδείξει ότι εξαλείφουν την πείνα παγκοσμίως

Έλον Μασκ: Θα προσφέρω 6 δισ. δολάρια, αν ο ΟΗΕ αποδείξει ότι εξαλείφουν την πείνα παγκοσμίως
(AP Photo/Richard Drew, File)

Ο Έλον Μασκ προσφέρθηκε να πουλήσει μέρος της μετοχής του στην Tesla (TSLA) «εδώ και τώρα», εάν ο ΟΗΕ μπορέσει να αποδείξει ότι έξι δισεκατομμύρια δολάρια θα εξαλείψουν την πείνα στον κόσμο.

Τα σχόλιά του έγιναν αφότου ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, προκάλεσε τους υπερπλούσιους —και ειδικότερα τους δύο πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, Τζεφ Μπέζος και Μασκνα «συνδράμουν τώρα, άπαξ δια παντός» για να βοηθήσουν στην εξάλειψη της πείνας στον κόσμο, σε μια συνέντευξη στο CNNi την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μπίσλεϊ, μιλώντας στην εκπομπή Connect the World του CNNi και στη δημοσιογράφο Μπέκι Άντερσον, είχε αναφέρει χαρακτηρισιτικά: «Έξι δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουμε 42 εκατομμύρια ανθρώπους που κυριολεκτικά πρόκειται να πεθάνουν αν δεν τους προσεγγίσουμε. Δεν είναι περίπλοκο». Το ποσό αυτό θα ισοδυναμούσε περίπου με το 2% της καθαρής περιουσίας του Μασκ.

Σε ανάρτησή του στο twitter την Κυριακή, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είπε: «Εάν το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα μπορεί να περιγράψει σε αυτό το νήμα στο twitter πώς ακριβώς θα επιλύσουν την πείνα με 6 δισεκατομμύρια δολάρια, θα πουλήσω τις μετοχές της Tesla αμέσως τώρα και θα το κάνω».

«Αλλά πρέπει να είναι λογιστική ανοιχτού κώδικα, ώστε το κοινό να βλέπει ακριβώς πώς δαπανώνται τα χρήματα», πρόσθεσε.

Ο Μπίσλεϊ απάντησε στην ανάρτηση του Μασκ στο twitter, λέγοντας ότι μπορούσε να διαβεβαιώσει τον δισεκατομμυριούχο ότι το WFP είχε τα συστήματα για διαφάνεια και λογιστική ανοιχτού κώδικα.

«Η ομάδα σας μπορεί να εξετάσει και να συνεργαστεί μαζί μας για να είναι απόλυτα σίγουρη για κάτι τέτοιο», είπε.

«Έξι δισεκατομμύρια δολάρια δεν θα επιλύσουν την πείνα στον κόσμο, αλλά θα αποτρέψουν τη γεωπολιτική αστάθεια, τη μαζική μετανάστευση και θα σώσουν 42 εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα της πείνας. Μια άνευ προηγουμένου κρίση και μια τέλεια καταιγίδα λόγω Covid/συγκρούσεων/κλιματικών κρίσεων», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος απευθείας στους δισεκατομμυριούχους στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi, ο Μπίσλεϊ είχε αναφέρει το εξής: «Κι αν ήταν η κόρη σας που πέθαινε από την πείνα; Κι αν η οικογένειά σας πεθαίνει από την πείνα; Απλώς, ξυπνήστε, μυρίστε τον καφέ και βοηθήστε».

Σήμερα, Δευτέρα, η καθαρή περιουσία του Μασκ ανερχόταν στα 311 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, καθιστώντας τον τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Η καθαρή περιουσία των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας, φθάνοντας τα 5,04 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις προοδευτικές ομάδες Institute for Policy Studies και Americans for Tax Fairness.

Την περασμένη εβδομάδα, η Tesla έγινε η έκτη εταιρεία στην ιστορία των ΗΠΑ με αξία 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και η δεύτερη ταχύτερη που πέτυχε αυτό το ορόσημο μετά το Facebook (FB).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ