ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Στα παιδιά 5 έως 11 ετών περνά η «σκυτάλη» του εμβολιασμού

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Στα παιδιά 5 έως 11 ετών περνά η «σκυτάλη» του εμβολιασμού
AP Photo/Jae C. Hong

Το πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών κατά του κορωνοϊού θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από την ερχόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της Covid-19, Τζεφ Ζάιεντς.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Ζάιεντς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει αρχίσει η διαδικασία αποστολής 15 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού για τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Την περασμένη Παρασκευή ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η απόφαση του FDA κατέστησε το εμβόλιο αυτό το πρώτο κατά της Covid-19 που εγκρίνεται για χρήση σε μικρά παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καθυστερεί η αξιολόγηση του εμβολίου της Moderna για εφήβους 12-17 ετών

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε πως ο FDA θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της για την Covid-19 σε εφήβους 12-17 ετών.

Ο FDA ενημέρωσε τη Moderna ότι η αξιολόγηση μπορεί να μην ολοκληρωθεί πριν από τον Ιανουάριο του 2022.

Την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ, είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι με βάση τις συζητήσεις που είχε με την FDA, πίστευε ότι θα δινόταν έγκριση για το εμβόλιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ωστόσο, η εταιρεία πληροφορήθηκε ότι ο FDA χρειάζεται επιπρόσθετο χρόνο για να αποτιμήσει τις πρόσφατες διεθνείς αναλύσεις σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά τη χορήγηση του εμβολίου, μιας σπάνιας παρενέργειας που χτυπά κυρίως νεαρούς άνδρες.

Οι αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες έχουν εγκρίνει μέχρι στιγμής μόνο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τους εφήβους ηλικίας 12-17 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ