ΚΟΣΜΟΣ

«Κηλίδα στον ιστό της Αμερικής» τα βασανιστήρια της CIA σε κρατούμενο στο Γκουαντάναμο

«Κηλίδα στον ιστό της Αμερικής» τα βασανιστήρια της CIA σε κρατούμενο στο Γκουαντάναμο
Φωτογραφία αρχείου P Photo/Alex Brandon

Καταγγέλλοντας μία «κηλίδα στον ηθικό ιστό της Αμερικής», αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού ζήτησαν επιείκεια απέναντι σε Πακιστανό κρατούμενο στην φυλακή του Γκουντάναμο, ο οποίος έχει περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες κράτησης και περιέγραψε τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε στα χέρια της CIA.

Ο Ματζίντ Χαν καταδικάσθηκε από αμερικανικό στρατοδικείο σε κάθειρξη 26 ετών αφού δήλωσε ένοχος για την βοήθεια που προσέφερε στην Αλ Κάιντα το 2002.

Την παραμονή της καταδίκης του, ο 41χρονος Πακιστανός περιέγραψε σε επιστολή που αναγνώσθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία πώς βιάσθηκε, ξυλοκοπήθηκε και υποβλήθηκε σε απάνθρωπες ανακρίσεις.

Σε επιστολή του που αποκαλύφθηκε από τους New York Times, οι επτά στρατιωτικοί, που συμμετείχαν στο οκταμελές σώμα των ενόρκων του στρατοδικείου κατά την δίκη του Ματζίντ Χαν, καταγγέλλουν την μεταχείρισή του ως «κηλίδα στον ηθικό ιστό της Αμερικής».

«Τα κάτωθι αναγραφόμενα μέλη του σώματος των ενόρκων συνιστούν επιείκεια στην περίπτωση του Ματζίντ Σουκάτ Χαν» αναφέρεται στην επιστολή των αξιωματικών, έξι από τους οποίους ανήκουν στον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό και ένας στο σώμα των Πεζοναυτών.

Υπογράφουν την επιστολή με τους αριθμούς που έχουν στο σώμα των ενόρκων και έτσι δεν κατονομάζονται.

Ο κ. Χαν διέπραξε σοβαρά εγκλήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων του. Δήλωσε ένοχος για τα εγκλήματα αυτά και ανέλαβε την ευθύνη των πράξεών του. Εξάλλου, εξέφρασε μεταμέλεια για τις συνέπειες των πράξεών του στα θύματα και τις οικογένειές τους» αναφέρουν στην επιστολή.

Το αποτέλεσμα της επιστολής δεν είναι σαφές, αλλά η θέση που υιοθετούν όλα πλην ενός τα μέλη των σώματος των ενόρκων είναι ασυνήθιστη.

Με βάση συμφωνία δικαστικού διακανονισμού -την ύπαρξη της οποίας δεν γνώριζαν οι υπογράφοντες την επιστολή- ο Ματζίντ Χαν θα αποφυλακισθεί τον επόμενο χρόνο, αφού θα έχει περάσει 19 χρόνια στην φυλακή.

«Ο κ. Χαν υποβλήθηκε σε σωματικές και ψυχολογικές καταχρήσεις εκτός των ορίων των εγκεκριμένων ενισχυμένων τεχνικών ανάκρισης. Αυτές οι κακοποιήσεις δεν είχαν καμία πρακτική αξία ως προς την απόσπαση πληροφοριών ή οποιοδήποτε άλλο συγκεκριμένο όφελος για τα αμερικανικά συμφέροντα» καταγγέλλεται στην επιστολή. «Σήμερα, στην ηλικία των 41 ετών, έχει μεταμεληθεί και δεν συνιστά κατά κανέναν τρόπο τρομοκρατική απειλή» προστίθεται.

«Δεν είμαι πλέον το ευκολόπιστο και ευάλωτο παιδί που ήμουν πριν από 20 χρόνια», δήλωσε ο κρατούμενος του Γκουαντάναμο στο δικαστήριο, προσθέτοντας:

«Απορρίπτω την Αλ Κάιντα, απορρίπτω την τρομοκρατία».

Η μαρτυρία του για τα βασανιστήρια υποστηρίζεται από την έρευνα της αμερικανικής Γερουσίας για την χρήση των βασανιστηρίων από την CIA μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ