ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Κατέρρευσε ουρανοξύστης παγιδεύοντας δεκάδες στα ερείπια - Τουλάχιστον τρεις νεκροί

Νιγηρία: Κατέρρευσε ουρανοξύστης παγιδεύοντας δεκάδες στα ερείπια - Τουλάχιστον τρεις νεκροί
AP Photo/Sunday Alamba

Ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης κατέρρευσε σήμερα στο Λάγος της Νιγηρίας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων αλλά ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ, καθώς δεκάδες εργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Το κτίριο αυτό, που βρίσκεται σε μια από τις πιο αριστοκρατικές λεωφόρους του Λάγος, κατέρρευσε το μεσημέρι, την ώρα που δεκάδες εργάτες βρίσκονταν στο εργοτάξιο.

Οι υπεύθυνοι αρχικά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που παγιδεύτηκαν, αλλά οικοδόμοι και γείτονες έδιναν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα ερείπια του κτιρίου των 25 ορόφων στη συνοικία Ικόι, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο σημείο.

«Πρόκειται για ένα κτίριο 25 ορόφων ακόμη υπό κατασκευή. Πολλοί εργάτες παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια. Προσπαθούμε να τους σώσουμε», δήλωσε ο Φέμι 'Οκε-Οσανιντολού, υπεύθυνος της υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων της Πολιτείας Λάγος. «Η επιχείρηση διάσωσης είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής και εργάτες που βρίσκονταν εκεί, μερικοί από τους οποίους καλύφθηκαν από σκόνη, δεκάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό όταν το κτίριο κατέρρευσε.

«Σχεδόν 40 άνθρωποι ήταν μέσα στο κτίριο, είδα δέκα πτώματα γιατί σκαρφάλωσα», δήλωσε ένας εργάτης, ο 26χρονος Πίτερ Ατζάγκμπε. «Ένας από τους συναδέλφους μου είναι νεκρός».

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τουλάχιστον έναν άνθρωπο χωρίς τις αισθήσεις του να μεταφέρεται μακριά από τα ερείπια.

«Βγήκα για να αγοράσω τρόφιμα και είδα το κτίριο να καταρρέει», διηγήθηκε ο Λατίφ Σίτου. «Αισθάνομαι πολύ άσχημα γιατί οι άνθρωποι που είναι μέσα στο κτίριο έχουν όλοι οικογένεια».

Η συνοικία Ικόι είναι μια από τις πιο σύγχρονες οικιστικές και επιχειρηματικές του Λάγος, οικονομικής πρωτεύουσας σχεδόν 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η κατάρρευση κτιρίων είναι συχνό φαινόμενο στη Νιγηρία, την πιο πολυπληθή χώρα της Αφρικής, όπου η νομοθεσία που αφορά την κατασκευή παραβιάζεται συχνά λόγω της χρήσης οικοδομικών υλικών κακής ποιότητας.

Τον Οκτώβριο, ένα υπό κατασκευή κτίριο κατέρρευσε στο Ικόι, με αποτέλεσμα 8 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 10 να τραυματιστούν βαριά. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την κατάρρευση κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν ένα νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο.

Σε μια από τις χειρότερες καταστροφές που σημειώθηκαν το 2014, 116 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση εξαώροφου κτιρίου στο οποίο κήρυττε ένας διάσημος Νιγηριανός τηλε-ευαγγελιστής, ο Τ.Β Τζόσουα.

Το πόρισμα της έρευνας ανέφερε παραλείψεις στη δόμηση του κτιρίου, του οποίου η κατασκευή ήταν παράνομη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ