ΚΟΣΜΟΣ

«Εκεχειρία» στον «πόλεμο» της αλιείας εξετάζουν Γαλλία και Βρετανία

«Εκεχειρία» στον «πόλεμο» της αλιείας εξετάζουν Γαλλία και Βρετανία
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο βήμα της COP26 στη Γλασκώβη Andy Buchanan/Pool via AP

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνησή του αναβάλλει την εφαρμογή των κυρώσεων στη Βρετανία μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε σχέση με τη διαμάχη των δύο χωρών για τις αλιευτικές άδειες στη μετά Brexit εποχή, ενόσω οι δύο πλευρές συζητούν νέες προτάσεις για την επίλυση της κατάστασης.

«Από σήμερα το απόγευμα, οι συζητήσεις ξεκίνησαν ξανά με βάση μία πρόταση που έκανα στον πρωθυπουργό [Μπόρις] Τζόνσον. Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκώβη.

«Θα δούμε πού βρισκόμαστε αύριο στο τέλος της ημέρας, για να δούμε αν έχουν αλλάξει επί της ουσίας τα πράγματα» συμπλήρωσε.

Η Γαλλία διατείνεται ότι η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς της τον σωστό αριθμό αδειών για να ψαρεύουν σε βρετανικά χωρικά ύδατα και είχε διαμηνύσει ότι μπορεί να επιβάλει στοχευμένα μέτρα από αύριο, Τρίτη, ανάμεσά τους και την αυστηροποίηση ορισμένων ελέγχων σε φορτηγά που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η Βρετανία έχει έτοιμα αποφασιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης αν η Γαλλία κάνει πράξη τις απειλές της.

Απαντώντας η Βρετανία είχε διαμηνύσει νωρίτερα σήμερα, διά στόματος εκπροσώπου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ότι έχει έτοιμα αποφασιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης εάν η Γαλλία κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις.

«Έχουμε έτοιμα αποφασιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης. Ανάλογα με το εάν ή τι αποφασίσουν να κάνουν οι Γάλλοι, θα τα εφαρμόσουμε όπως και όποτε χρειαστεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, αρνούμενος να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ο ίδιος ανέφερε παράλληλα ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να απαντήσει με «αναλογικό» τρόπο, εάν η Γαλλία επιλέξει να πραγματοποιήσει τις απειλές.

Είχε προηγηθεί βρετανικό «τελεσίγραφο» 48 ωρών προς τη Γαλλία να υπαναχωρήσει, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες που απορρέουν από την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

«Οι Γάλλοι έχουν διατυπώσει εντελώς παράλογες απειλές, μεταξύ των οποίων προς τα νησιά της Μάγχης και προς την βιομηχανία μας αλιείας, και πρέπει να ανακαλέσουν αυτές τις απειλές διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε τους μηχανισμούς της συμφωνίας εμπορίου που έχουμε συνάψει με την ΕΕ για να προβούμε σε ενέργειες» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας.

«Οι Γάλλοι έχουν συμπεριφερθεί άδικα και εκτός των όρων της εμπορικής συμφωνίας. Και αν κάποιος συμπεριφέρεται άδικα σε μια συμφωνία εμπορίου έχεις δικαίωμα να κινηθείς εναντίον του νομικά και να επιδιώξεις την λήψη κάποιων ανταποδοτικών μέτρων. Και αυτό θα πράξουμε αν δεν υποχωρήσουν οι Γάλλοι» ανέφερε η ίδια.

Ερωτηθείσα για το χρονικό περιθώριο που τίθεται στη Γαλλία για να υποχωρήσει η Τρας είχε απαντήσει: «Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ