ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Στους έξι οι νεκροί από την κατάρρευση ουρανοξύστη - Αγνοούνται ακόμη εκατό εργαζόμενοι

Νιγηρία: Στους έξι οι νεκροί από την κατάρρευση ουρανοξύστη - Αγνοούνται ακόμη εκατό εργαζόμενοι
AP Photo/Sunday Alamba

Ο υπό κατασκευή ουρανοξύστης που κατέρρευσε τη Δευτέρα στο Λάγος της Νιγηρίας, έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων αλλά ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, προειδοποίησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της ομώνυμης πολιτείας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τον Ολουφέμι Όκε-Οσανιντόλου, συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Το κτήριο κατέρρευσε χθες το μεσημέρι.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως αγνοούνται κάπου εκατό εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του πολυτελούς κτιρίου 25 ορόφων· καταπλακώθηκαν από τεράστιο όγκο συντριμμιών.

Οι καταρρεύσεις κτηρίων δεν είναι σπάνιες στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, όπου ο οικοδομικός κανονισμός παραβιάζεται συχνά.

Το κτήριο αυτό, που βρίσκεται σε μια από τις πιο αριστοκρατικές λεωφόρους του Λάγος, κατέρρευσε το μεσημέρι, την ώρα που δεκάδες εργάτες βρίσκονταν στο εργοτάξιο.

Οι υπεύθυνοι αρχικά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που παγιδεύτηκαν, αλλά οικοδόμοι και γείτονες έδιναν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα ερείπια του κτηρίου των 25 ορόφων στη συνοικία Ικόι, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο σημείο.

«Βγήκα για να αγοράσω τρόφιμα και είδα το κτήριο να καταρρέει», διηγήθηκε ο Λατίφ Σίτου. «Αισθάνομαι πολύ άσχημα γιατί οι άνθρωποι που είναι μέσα στο κτίριο έχουν όλοι οικογένεια».

Τον Οκτώβριο, ένα υπό κατασκευή κτήριο κατέρρευσε στο Ικόι, με αποτέλεσμα 8 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 10 να τραυματιστούν βαριά. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την κατάρρευση κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν ένα νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο.

Σε μια από τις χειρότερες καταστροφές που σημειώθηκαν το 2014, 116 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση εξαώροφου κτηρίου στο οποίο κήρυττε ένας διάσημος Νιγηριανός τηλε-ευαγγελιστής, ο Τ.Β Τζόσουα.

Το πόρισμα της έρευνας ανέφερε παραλείψεις στη δόμηση του κτηρίου, του οποίου η κατασκευή ήταν παράνομη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ