ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τον Μπλίνκεν να μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία

ΗΠΑ: Μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τον Μπλίνκεν να μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε στιγμιότυπο από παλαιότερη παρουσία του στο Κογκρέσο AP Photo/Evan Vucci, Pool

Σαράντα ένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τα πιθανολογούμενα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.

Οι αμερικανοί νομοθέτες, με επικεφαλής τον Κρις Πάππας, ζήτησαν ενημέρωση από τον Άντονι Μπλίνκεν, θέτοντας υπ’ όψη του πρόσφατες αναφορές ότι η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin, σε διαμόρφωση Viper, μαζί με κιτ εκσυγχρονισμού για 80 υπάρχοντα μαχητικά της αεροσκάφη. Ανέφεραν επίσης ότι είναι αντίθετοι στην πώληση F-16 στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα αντικαταστήσουν μέρος του γηρασμένου στόλου της πολεμικής αεροπορίας της, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στη Ρώμη την Κυριακή.

Μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν είπε ότι ο Μπάιντεν δεν ήταν αρνητικός στο αίτημά του για νέα μαχητικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι μία τέτοια συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, όπου οι αντιδράσεις κατά της Τουρκίας είναι πολύ έντονες.

Η αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραύλων S-400 το 2019 οδήγησε στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου και μια εβδομάδα αργότερα, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε αίτημα στην Ουάσιγκτον για την αγορά των F-16.

Μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων, οι οποίοι σημειωτέων δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαχητικών F-35, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν εμπάργκο στην πώληση στρατηγικών όπλων προς την Τουρκία, βάσει το νόμου CAATSA (βάσει του νόμου Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), που προβλέπει κυρώσεις σε όσες χώρες συναλλάσσονται με εχθρικές προς τις ΗΠΑ χώρες.

Η Τουρκία αρνήθηκε να κάνει πίσω στην προμήθεια των S-400 και τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να προμηθευτεί και άλλη συστοιχία ρωσικών πυραύλων. Η Ουάσιγκτον κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει τα σχέδια αγοράς περισσότερων πυραύλων, απειλώντας με περισσότερες κυρώσεις.

Στην επιστολή τους, τα μέλη του Κογκρέσου αναφέρουν τους λόγους για την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της Τουρκίας να προμηθευτεί και να εκσυγχρονίσει μαχητικά F-16:

Μετά τις κυρώσεις της CAATSA, «η κυβέρνηση Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί ως προς τη νομοθεσία των ΗΠΑ ή να εξαλείψει τις συνθήκες που οδήγησαν στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και τις κυρώσεις του Κογκρέσου για πώληση αμερικανικών όπλων», αναφέρουν.

Τα κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 σε Block 70 ενέχουν επίσης παρόμοιους κινδύνους εάν η Άγκυρα συνεχίσει να κατέχει ρωσικούς S-400, σύμφωνα με τους αμερικανούς νομοθέτες.

Οι ίδιο δηλώνουν επίσης ότι ενώ θα ήθελαν να δουν την Τουρκία στο άρμα της Δύσης, αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί «αν η κυβέρνηση Ερντογάν αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη για την παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας και να συμμορφωθεί ως προς τα κριτήρια της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας».

Την περασμένη εβδομάδα, μη κυβερνητικές οργανώσεις Ελλήνων, Αρμενίων, Ινδών, Κούρδων και Ισραηλιτών, όπως το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής, οι Αμερικανοί Φίλοι του Κουρδιστάν, το Ινδουιστικό Αμερικανικό Ίδρυμα, το Φόρουμ της Μέσης Ανατολής, η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, Η ΠΣΕΚΑ, το American Hellenic Institute, η Coordined Effort of Hellenes και το Αρμενικό Συμβούλιο της Αμερικής έστειλαν από κοινού επιστολή στο Κογκρέσο ζητώντας από τα μέλη του να σταματήσουν την πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ