ΚΟΣΜΟΣ

COP26: «Πολύ μακρινή» η δέσμευση για τερματισμό της αποψίλωσης των δασών έως το 2030

COP26: «Πολύ μακρινή» η δέσμευση για τερματισμό της αποψίλωσης των δασών έως το 2030
Paul Ellis/Pool Photo via AP

Διατήρηση των δασών για να σωθεί το κλίμα: Περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων κάποιες από αυτές που επικρίνονται για έντονη αποψίλωση, όπως η Βραζιλία, δεσμεύτηκαν επίσημα για τον τερματισμό της ως το 2030, στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) που διεξάγεται στην Γλασκώβη. Ωστόσο, η δέσμευσή τους κρίνεται πολύ μακρινή από τους υπέρμαχους της προστασίας του π

Ως προς την προστασία των δασών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε την ίδια στιγμή να διαθέσει 1 δισ. ευρώ για την προστασία τους εντός της επόμενης πενταετίας.

Πνεύμονες του πλανήτη μαζί με τους ωκεανούς, τα δάση διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, καθώς απορροφούν σημαντικό μέρος από τους δισεκατομμύρια τόνους αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Για να εξαλειφθεί η αποψίλωση και να αποκατασταθούν αυτοί «οι καθεδρικοί της φύσης», οι ηγέτες περισσότερων από 100 χωρών στις οποίες βρίσκεται το 85% των παγκόσμιων δασών, μεταξύ των οποίων το αρκτικό δάσος του Καναδά, το δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία ή ακόμη το τροπικό δάσος της λεκάνης του Κονγκό, υιοθέτησαν διακήρυξη για τα δάση στο πλαίσιο της κλιματικής διάσκεψης του ΟΗΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή, που θα λάβει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση 16,5 δισ. ευρώ σε διάστημα ετών, είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί ο στόχος να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον οικοδεσπότη της διεθνούς διάσκεψης.

«Η καταστροφική απώλεια οικοσυσυστημάτων και ειδών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να προστατεύσουμε το φυσικό μας περιβάλλον και να σεβαστούμε τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών» δήλωσε Βρετανός πρωθυπουργός.

«Η προστασία των δασών μας είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε όχι μόνον για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για ένα μέλλον με μεγαλύτερη ευημερία για όλους» σημείωσε.

Τα δάση μειώνονται σήμερα με «ανησυχητικό ρυθμό» 27 γηπέδων ποδοσφαίρου κάθε λεπτό, σύμφωνα με την βρετανική προεδρία της COP26.

Σύμφωνα επίσης με την μη κυβερνητική οργάνωση Global Forest Watch, η αποψίλωση των δασών στον κόσμο επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια: Η καταστροφή των αρχέγονων δασών σημείωσε αύξηση 12% το 2020 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν την συμφωνία βρίσκονται η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

Φόβοι για αποτυχία

Η νέα δέσμευση για τον τερματισμό της αποψίλωσης απηχεί την Δήλωση της Νέας Υόρκης για τα δάση του 2014, όταν πολλές χώρες, επιχειρήσεις και αυτόχθονες λαοί δεσμεύτηκαν να μειωθεί κατά το ήμισυ η αποψίλωση των δασών το 2020 και να τερματιστεί το 2030.

Ωστόσο για μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, ο στόχος για το 2030 είναι υπερβολικά μακρινός και δίνει το πράσινο φως για «μία επιπρόσθετη δεκαετία αποψίλωσης».

Παράλληλα η Global Witness εκφράζει φόβους ότι θα δούμε να επαναλαμβάνονται «οι αποτυχίες προηγούμενων παρόμοιων δεσμεύσεων» λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης και μη τήρησης των υποσχέσεων που δόθηκαν.

Η ΕΕ διαθέτει 1 δισ. ευρώ για την προστασία των δασών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδια στιγμή δεσμεύθηκε να διαθέσει 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της τα επόμενα πέντε χρόνια για την προστασία των δασών, συμπεριλαμβανομένων 250 εκατ. ευρώ για χώρες στη Λεκάνη του Κονγκό στην Κεντρική Αφρική.

«Χρειάζεται να ακούσουμε καλύτερα τις γηγενείς κοινότητες, τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους εμπόρους. [...] Να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, να εργαστούμε ο ένας με τον άλλον, να σταματήσουμε την αποψίλωση» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάσκεψη COP26.

Η συνεισφορά της ΕΕ εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο 12 δισ. δολαρίων για την προστασία, αποκατάσταση και βιώσιμη διαχείριση δασών σε φτωχότερες χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ