ΚΟΣΜΟΣ

Οι σκύλοι τoυ στρατού της Αυστρίας «μυρίζουν» τον κορωνοϊό

Οι σκύλοι τoυ στρατού της Αυστρίας «μυρίζουν» τον κορωνοϊό
AP Photo/Ronald Zak

Οι δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι του στρατού της Αυστρίας έχουν περάσει επιτυχώς τις «εξετάσεις» στην ανίχνευση με την όσφρησή τους της Covid-19 -και μάλιστα σε ποσοστό άνω του 80%, όπως ανακοινώθηκε από την Αυστριακή υπουργό Άμυνας, Κλαούντια Τάνερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, Τρίτη, στη Βιέννη.

Έρχονται λοιπόν να προστεθούν σε μία ολοένα και αυξανόμενη «αγέλη» παγκοσμίως που «μυρίζει» τον κορωνοϊό.

Κλινικές δοκιμές σε ολόκληρο τον κόσμο από την Ταϊλάνδη έως τη Βρετανία έχουν καταδείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιούν την ισχυρή όσφρησή τους για να εντοπίζουν τον κορωνοϊό με υψηλού βαθμού ακρίβεια.

Προτείνεται δε χρησιμοποιούνται ως ένα επιπλέον μέσο ασφάλειας σε μαζικές εκδηλώσεις και σε εισόδους στα σύνορα.

Αεροδρόμια στη Φινλανδία και τη Χιλή άρχισαν να χρησιμοποιούν πέρυσι σκύλους στις αφίξεις για να «μυρίζουν» την Covid-19.

Οι αυστριακές αρχές εκπαίδευσαν πλήρως δύο σκύλους, έναν βελγικό ποιμενικό και ένα ροτβάιλερ, προκειμένου να εντοπίζουν την οσμή της Covid-19.

Αφότου μύρισαν περισσότερα από 3.000 δείγματα, μεταξύ άλλων από χρησιμοποιημένες μάσκες προσώπου, είχαν ένα ποσοστό επιτυχίας «πολύ πάνω από το 80%», όπως δήλωσε η Αυστριακής υπουργός Άμυνας, Κλαούντια Τάνερ, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Τρίτη, στη Βιέννη.

«Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι οι σκύλοι μας μπορούν να ανιχνεύουν με την όσφρησή τους διάφορα υλικά. Όμως, αυτό που καταφέραμε εδώ είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο» επισήμανε η ίδια κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Ένας σκύλος που έχει εκπαιδευθεί στην έρευνα για άλλα υλικά χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να μπορέσει να υποδεικνύει ποια δείγματα φέρουν την Covid-19 και επιπλέον τρεις μήνες για να εκπαιδευθεί πλήρως σε αυτό, επισήμανε από πλευράς του ο επικεφαλής του κέντρου εκπαίδευσης σκύλων του στρατού, συνταγματάρχης Ότο Κόπιτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ