ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάπας στην COP26: Κορωνοϊός και κλιματική αλλαγή «ισοδυναμούν» με παγκόσμιο πόλεμο

Ο Πάπας στην COP26: Κορωνοϊός και κλιματική αλλαγή «ισοδυναμούν» με παγκόσμιο πόλεμο
AP Photo/Gregorio Borgia

Η διπλή πληγή που προκαλούν η πανδημία της Covid-19 και η κλιματική αλλαγή είναι συγκρίσιμη με εκείνη που επιφέρει ένας παγκόσμιος πόλεμος και πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τον ίδιο τρόπο, δηλώνει ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενους στους παγκόσμιους ηγέτες κατά την 26η Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26).

Στο μήνυμά του προς τη COP26 που αναγνώστηκε στη Γλασκώβη από τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, ο Πάπας τονίζει ότι οι πλούσιες χώρες έχουν ένα ανεξόφλητο «οικολογικό χρέος» προς τις φτωχότερες χώρες λόγω της δυσανάλογης χρήσης φυσικών πόρων των αναπτυσσόμενων χωρών από τις προηγμένες.

«Οι πληγές που προκλήθηκαν στην ανθρώπινη οικογένειά μας από την πανδημία της Covid-19 και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι συγκρίσιμες με εκείνες που προκαλεί μια παγκόσμια σύρραξη» αναφέρει.

Ο ποντίφκας ζήτησε την εφαρμογή συλλογικής και διορατικής δράσης «όπως στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» όταν τα έθνη επέδειξαν αλληλεγγύη και συνεργασία για το καλό όλων, ιδιαίτερα των πιο αδυνάτων.

Οι χώρες με περισσότερα μέσα θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην «απανθρακοποίηση στο οικονομικό σύστημα και στις ζωές των ανθρώπων» και να παρέχουν περισσότερη στήριξη στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι πλούσιες χώρες έχουν ένα «οικολογικό χρέος» για να αποζημιώσουν τη «δυσανάλογη χρήση των φυσικών πόρων των δικών τους και άλλων χωρών. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, επειγόντως, θαρραλέα και υπεύθυνα» σημειώνει.

«Οι νέοι, που τα τελευταία χρόνια μας προτρέπουν έντονα να δράσουμε, θα κληρονομήσουν μόνο τον πλανήτη που επιλέγουμε να τους αφήσουμε, με βάση τις συγκεκριμένες επιλογές που κάνουμε σήμερα. Τώρα είναι η στιγμή για αποφάσεις που μπορούν να τους δώσουν λόγους ελπίδας και εμπιστοσύνη στο μέλλον» αναφέρει ο Πάπας.

Ο 84χρονος ποντίφικας, ο οποίος έχει καταστήσει την προστασία του περιβάλλοντος ακρογωνιαίο λίθο στην θητεία του στον Παπικό Θρόνο, είχε εκφράσει πολλές φορές την ελπίδα να παραστεί στην COP26, αλλά το Βατικανό ανακοίνωσε στις 8 Οκτωβρίου ότι ο Παρολίν θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας του. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση επ' αυτού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ