ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ακόμη και σήμερα αρχίζει ο εμβολιασμός 28 εκατομμυρίων παιδιών 5 με 11 ετών

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ακόμη και σήμερα αρχίζει ο εμβολιασμός 28 εκατομμυρίων παιδιών 5 με 11 ετών
AP Photo/Isabel Mateos

Άμεσα αρχίζει ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών κατά του κορωνοϊού μετά την έγκριση του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech για αυτές τις ηλικίες. 

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές δημοσιοποίησαν χθες Τρίτη την τελική τους σύσταση για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 με το σκεύασμα των παιδιών ηλικίας μεταξύ πέντε και ένδεκα ετών, κάτι που σημαίνει ότι 28 εκατομμύρια ανήλικοι μπορούν πλέον να λάβουν τις δόσεις τους.

Μερικές ημέρες μετά το πράσινο φως του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA), συστήθηκε χθες να αρχίσει ο εμβολιασμός από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τον κυριότερο δημόσιο οργανισμό δημόσιας υγείας των ΗΠΑ· επρόκειτο για το τελευταίο βήμα που απαιτείτο προκειμένου να ξεκινήσει η νέα φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης, πολυαναμενόμενη για πολλούς γονείς.

Ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία αποστολής 15 εκατομμυρίων δόσεων για τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Η απόφαση του FDA κατέστησε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech το πρώτο κατά της Covid-19 που εγκρίνεται για χρήση σε μικρά παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων. Μεγάλο μέρος της συζήτησης εστιάστηκε σε σπάνιες περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής που έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο, ιδιαίτερα νεαρών ανδρών.

Καθυστερεί η αξιολόγηση του εμβολίου της Moderna για εφήβους 12-17 ετών

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε πως ο FDA θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της για την Covid-19 σε εφήβους 12-17 ετών.

Ο FDA ενημέρωσε τη Moderna ότι η αξιολόγηση μπορεί να μην ολοκληρωθεί πριν από τον Ιανουάριο του 2022.

Την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ, είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι με βάση τις συζητήσεις που είχε με την FDA, πίστευε ότι θα δινόταν έγκριση για το εμβόλιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ωστόσο, η εταιρεία πληροφορήθηκε ότι ο FDA χρειάζεται επιπρόσθετο χρόνο για να αποτιμήσει τις πρόσφατες διεθνείς αναλύσεις σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά τη χορήγηση του εμβολίου, μιας σπάνιας παρενέργειας που χτυπά κυρίως νεαρούς άνδρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ