ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Νέος κύκλος φημολογίας στα κοινωνικά δίκτυα ότι πέθανε

Ερντογάν: Νέος κύκλος φημολογίας στα κοινωνικά δίκτυα ότι πέθανε
Timothy A. Clary/Pool Photo via AP

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 13:47

Για μία ακόμη φορά απασχολούν τα κοινωνικά δίκτυα στην Τουρκία οι φήμες ότι πέθανε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και αποδίδεται στην φθορά της δημόσιας εικόνας του Ερντογάν, που πράγματι ενίοτε προκαλεί ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του.

Αφορμή για τη νέα φημολογία αποτέλεσε αφενός ένα νέο βίντεο που ανήρτησε ένας λαϊκιστής δημοσιογράφους του ισλαμιστικού χώρου και αφετέρου η ακύρωση από τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Αντ’ αυτού, όπως ανακοινώθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο, θα ακολουθήσει σήμερα ένα πιο ελαφρύ και σύντομο πρόγραμμα: Θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια των νέων ξένων πρεσβευτών.

Οι φήμες στα κοινωνικά δίκτυα

Ειδικότερα, με ένα βίντεο που ανήρτησε ο δημοσιογράφος του «κίτρινου Τύπου» Φατίχ Τεζτζάν συντηρούσε τη σχετική φημολογία… μέσω της επίμονης διάψευσης των σχετικών πληροφοριών.

Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αϊκούτ Έρντογντου, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Τα μηνύματα στο WhatsApp για την υγεία του Ερντογάν επιμένουν… Η πολιτική ζωή μου έχει περάσει στον αγώνα κατά του Ερντογάν. Δέχθηκα αδικίες με δεκάδες μηνύσεις του Ερντογάν εις βάρος μου. Η μόνη μου ευχή είναι ο Ερντογάν να συμμετέχει στις εκλογές υγιής και να κριθεί από τους πολίτες στην κάλπη».

Είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, η δημοσίευση και ενός βίντεο, το οποίο εμφάνιζε τον κ. Ερντογάν να δυσκολεύεται να περπατήσει, σέρνοντας τα πόδια του.

Όλα αυτά ήταν αρκετά για να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος φημολογίας στα κοινωνικά δίκτυα περί θανάτου του κ. Ερντογάν και σύντομα στο Twitter έγινε πρώτο το hashtag #Ölmüş (#Πέθανε).

Διώξεις από την Αστυνομία

Για τις αναρτήσεις στο Twitter περί θανάτου του Ερντογάν κινητοποιήθηκε η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της τουρκικής Αστυνομίας, εντοπίζοντας 30 από τους χρήστες που έστειλαν ανάλογα μηνύματα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, όλοι τους διώκονται για προσβολή της τιμής και της υπόληψης του προέδρου Ερντογάν.

Απαντά με βίντεο ο Ερντογάν

Ο ίδιος ο Ερντογάν πάντως εμφανίστηκε την Τετάρτη σε ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο, μέσω του οποίου απηύθυνε χαιρετισμό σε ένα συνέδριο επιχειρηματιών στο Ικόνιο. Πληροφορίες για το πότε έγινε η εγγραφή του βίντεο δεν δόθηκαν.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τις φήμες για την άσχημη κατάσταση της υγείας του, δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο παίζει μπάσκετ θέλοντας να δείξει πως είναι καλά.

Τα υπονοούμενα της Ακσενέρ

Αιχμές για την υγεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε, τον περασμένο μήνα, και η αρχηγός του ακροδεξιού «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα.

«Κύριε Ερντογάν, προφανώς έχεις άνοια, προφανώς έχεις σύνδρομο εξάντλησης, όπως το κόμμα σου. Έχεις κουραστεί πια», είπε η Ακσενέρ και πρόσθεσε:

«Ο κ. Ερντογάν δυσκολεύεται πλέον να θυμηθεί. Συνιστώ στον κ. Ερντογάν να μην παραμελεί τη βιταμίνη Β και να λύνει sudoku αντί να παίζει μπάσκετ».

Μάλιστα η πρόεδρος του «Καλού Κόμματος», υποστήριξε, ότι «το πρόβλημα της μνήμης ενός προέδρου αποτελεί εθνικό ζήτημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ