ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Τελευταίες διαβουλεύσεις πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου

Πορτογαλία: Τελευταίες διαβουλεύσεις πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου
ΦΩΤΟΓΡΑΓΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ AP Photo

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο συντηρητικός Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, θα διαβουλευθεί σήμερα με το κρατικό συμβούλιό του πριν ανακοινώσει τη διάλυση του κοινοβουλίου και την ημερομηνία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, κάτι που θα κάνει πιθανόν αύριο, Πέμπτη.

Πριν από την απόρριψη από το κοινοβούλιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Αντόνιο Κόστα, που βύθισε την Πορτογαλία στο πολιτικό αδιέξοδο την περασμένη Τετάρτη, ο αρχηγός του κράτους είχε προειδοποιήσει πως κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών δύο χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν.

Το σύνταγμα του επιβάλλει πάντως να ακούσει προηγουμένως τα κόμματα που αντιπροσωπεύονται στο κοινοβούλιο, κάτι που έκανε το Σάββατο, στη συνέχεια να συγκαλέσει το κρατικό συμβούλιό του, στο οποίο συμμετέχουν οι κορυφαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας, οι πρώην πρόεδροι και άλλες προσωπικότητες διορισμένες από τον Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Αυτή η "ειδική συνεδρίαση", που είναι αφιερωμένη στην πολιτική κατάσταση, πρόκειται να αρχίσει στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).

Μολονότι η απόφαση να διαλυθεί το κοινοβούλιο μοιάζει ειλημμένη, το μεγάλο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει αύριο, Πέμπτη, το βράδυ αφορά την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις ηγετών διαφόρων κομμάτων μετά τις συνομιλίες του Σαββάτου, το πιθανότερο είναι πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μία από τις Κυριακές ανάμεσα στα μέσα Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου.

Την περασμένη Τετάρτη, οι σχηματισμοί της ριζοσπαστικής αριστεράς ψήφισαν μαζί με τη δεξιά αντιπολίτευση για να απορρίψουν το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022 που είχε υποβάλει η κυβέρνηση μειοψηφίας, σφραγίζοντας το τέλος της συμμαχίας που επέτρεψε στον Κόστα να ηγηθεί της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015.

Εν αναμονή των εκλογών, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί με δική του πρωτοβουλία και υποσχέθηκε να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας των σοσιαλιστών, θα παραμείνει επικεφαλής μιας κυβέρνησης με περιορισμένες εξουσίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ