ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συλλήψεις 17 ατόμων που προπηλάκισαν μέλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ

Τουρκία: Συλλήψεις 17 ατόμων που προπηλάκισαν μέλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα 17 άτομα που προπηλάκισαν και φόρεσαν κουκούλα στο κεφάλι ενός μέλους του πολιτικού προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο επίσκεψης, σε μια διαμαρτυρία ενάντια στην αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Η ομάδα των διαδηλωτών, μέλη της οργάνωσης Ένωση Νέων Τουρκίας (TGB), κοινοποίησε στο twitter φωτογραφίες του συμβάντος, στις οποίες οι συγκεντρωμένοι φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα προς το μέλος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Είσαι εχθρός μας και δεν είσαι ευπρόσδεκτος εδώ. Δεν θα επιτρέψουμε σε Αμερικανούς στρατιώτες να περιφέρονται ελεύθεροι στα εδάφη μας. Γιάνκη τράβα σπίτι σου», ανέφερε η οργάνωση, επικρίνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG της Συρίας που χαρακτηρίζονται τρομοκράτες από την Άγκυρα.

Τα 17 άτομα που συνελήφθησαν επιτέθηκαν σε ένα μέλος του πολιτικού προσωπικού ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που «ήρθε στην πόλη μας στο πλαίσιο επίσκεψης σε ένα λιμάνι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του κυβερνήτη. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν κατηγορίες εναντίον της ομάδας.

Τη Δευτέρα, ο κυβερνήτης του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Mount Whitney είπε ότι το πλήρωμά του ότι ανυπομονεί να επισκεφθεί την Τουρκία και να «ενισχύσει τη σχέση μας με τους Τούρκους συμμάχους μας», καθώς έπλεε μέσω του Βοσπόρου για να συμμετάσχει στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την δυσαρέσκειά του αυτή την εβδομάδα για την παρουσία του πλοίου στην περιοχή και δυνάμεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην Μαύρη Θάλασσα πραγματοποίησαν γυμνάσια με καταστροφή εχθρικών στόχων.

Η TGB πραγματοποίησε παρόμοια διαμαρτυρία το 2014 φορώντας κουκούλα στο κεφάλι Αμερικανών στρατιωτών που επέστρεφαν από γυμνάσια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας παραμένουν τεταμένες τα τελευταία χρόνια λόγω διαφορών σχετικά με την πολιτική στη Συρία, την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών συστημάτων αεράμυνας καθώς και τις επιδόσεις της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ