ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Κορυφαία τενίστρια κατήγγειλε ισχυρό πολιτικό για κακοποίηση και το ΚΚΚ απάντησε με λογοκρισία

Κίνα: Κορυφαία τενίστρια κατήγγειλε ισχυρό πολιτικό για κακοποίηση και το ΚΚΚ απάντησε με λογοκρισία
Η αθλήτρια στην καταγγελία της ανέφερε πως η σχέση της μαζί του ξεκίνησε από την κακοποίηση που δέχτηκε και η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μία «συναινετική» σχέση. AP Photo/Andy Brownbill

Σοβαρές αναταράξεις στη χώρα έχει προκαλέσει η Κινέζα τενίστρια, Σουάι Πενγκ, η οποία κατήγγειλε ότι δέχθηκε σεξουαλική κακοποίηση από παλιό στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας.

Το πρώην Νο1 στα διπλά και Νο14 στο απλό του τένις, σε δήλωση που ανέβασε στην πλατφόρμα Weibo (το αντίστοιχο Twitter στη χώρα της) ανέφερε πως ο Ζανγκ Γκαολί την ανάγκασε να συνάψει σεξουαλικές σχέσεις μαζί του.

Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη καταγγελία κατά ανώτερου Κινέζου αξιωματούχου στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος #metoo.

Η Πενγκ, που έκανε την καταγγελία το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η σχέση της μαζί του ξεκίνησε από την κακοποίηση που δέχτηκε και η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μία «συναινετική» σχέση.

Ο αξιωματούχος δεν έχει αντιδράσει καθόλου τους ισχυρισμούς της πρωταθλήτριας ενώ η ανάρτηση - καταγγελία της τενίστριας εξαφανίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το κινεζικό internet.

Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, ακόμη και οι ιντερνετικές αναζητήσεις με το όνομα της Πενγκ, φαίνεται να εμποδίζονται επίσης.

Ο καταγγελόμενος πολιτικός Ζανγκ Γκάολ σε ομιλία του, το 2017.Lintao Zhang/Pool Photo via AP

Ο Ζάνγκ, 75 ετών σήμερα, υπήρξε αντιπρόεδρος της Κίνας μεταξύ 2013 και 2018 ενώ παραμένει στενός συνεργάτης του σημερινού Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Μάλιστα μέχρι τις αρχές του 2018 μόνιμο μέλος του πολιτικού γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ως εκ τούτου ένας από τους επτά ισχυρότερους άνδρες στην Κίνα.

«Φοβήθηκα πολύ. Εκείνο το απόγευμα αρνήθηκα στην αρχή. Συνέχισα να κλαίω. Υπό τον φόβο και την σύγχυση, ενέδωσα και κάναμε σεξ», έγραψε στο μήνυμα της η 35χρονη Σουάϊ, αποκαλύπτοντας ότι η σύζυγος του Ζανγκ γνώριζε τι συνέβαινε, ούσα ακριβώς έξω από το δωμάτιο.

Η Σουάϊ, πρόσθεσε ότι μέχρι και την περασμένη εβδομάδα παρέμενε ερωμένη του Γκάολι, ενώ διευκρίνισε πως δεν έχει στοιχεία για ν΄ αποδείξει τους ισχυρισμούς της, τονίζοντας απευθυνόμενη κατά κάποιον τρόπο στον Γκάολι: «Πάντα φοβόσουν ότι θα έκρυβα ένα μαγνητόφωνο. Σίγουρα θα το αρνηθείς ή θα φθάσεις στο σημείο να μου επιτεθείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ