ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Ιστορικό υψηλό κρουσμάτων εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός - Γερμανία: Ιστορικό υψηλό κρουσμάτων εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας
AP Photo/Michael Probst, File

Σε επίπεδα-ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας έφθασαν τα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» να ανακοινώνει 33.949 νέα περιστατικά μολύνσεων από την Covid-19.

Προ μίας εβδομάδας τα κρούσματα ήταν 28.037, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 18 Δεκεμβρίου του 2020, με 33.777 κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα, Πέμπτη, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», ο δείκτης των εισαγωγών σε νοσοκομεία ανά 100.000 κατοίκους βρίσκεται στο 3,62, ενώ πριν από δύο ημέρες ήταν στο 3,29.

Η παράμετρος αυτή έχει προστεθεί τους τελευταίους μήνες ως ενδεικτική -μαζί με τον αριθμό των κρουσμάτων - της πορείας της πανδημίας. Τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έχουν φθάσει τα 154,5, από 146,6 το προηγούμενο 24ωρο και 165 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.

Τρίτη δόση και υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με τον ενισχυτικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Υγείας των κρατιδίων με τον (υπηρεσιακό) ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, με στόχο το σχεδιασμό καμπάνιας κινητοποίησης των πολιτών για τον ενισχυτικό εμβολιασμό και το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικών διαγνωστικών τεστ για εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα αποκατάστασης.

Νωρίτερα σήμερα πάντως ο πρόεδρος των Οικογενειακών Ιατρών Ούλριχ Βάιγκελτ επανέλαβε την έκκλησή του για εισαγωγή υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε τέτοιες δομές.

«Κανένας ανεμβολίαστος δεν επιτρέπεται να έρχεται σε επαφή με τους ιδιαίτερα ευπαθείς αυτούς ανθρώπους είτε ως εργαζόμενος, είτε ως επισκέπτης» δήλωσε ο κ. Βάιγκελτ στην εφημερίδα Bild.

Πριν από λίγες ημέρες 11 τρόφιμοι γηροκομείου στο Βραδεμβούργου πέθαναν από επιπλοκές της Covid-19, για να διαπιστωθεί κατόπιν ότι μόνο οι μισοί από το προσωπικό ήταν εμβολιασμένοι.

Ο προσωπάρχης της καγκελαρίας -και ιατρός- Χέλγκε Μπράουν, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση της Bild, τόνισε ότι «το να είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος σημαίνει ότι προστατεύεται πολύ καλά από σοβαρές επιπλοκές της Covid-19 και από τον κίνδυνο θανάτου», διευκρίνισε ωστόσο ότι «εάν έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από τον εμβολιασμό, βλέπουμε όλο και περισσότερες μολύνσεις εμβολιασμένων, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες».

Επομένως, σημείωσε, η τρίτη δόση δεν είναι κάτι το οποίο «ίσως» πρέπει να κάνει κανείς, αλλά είναι «επειγόντως αναγκαία» -κυρίως για τους ηλικιωμένους και όσους έρχονται σε συχνή επαφή με άλλους ανθρώπους.

«Βρισκόμαστε ήδη στην δυσάρεστη κατάσταση, να διαθέτουμε πραγματικά επάρκεια εμβολίων για την α', τη β' και τη γ' δόση και περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι να είναι ακόμη είτε ανεμβολίαστοι είτε μερικώς εμβολιασμένοι. Επιπλέον, πολλοί ηλικιωμένοι πιστεύουν ότι είναι επαρκώς προστατευμένοι, ενώ έχουν περάσει πολλοί μήνες από τον βασικό εμβολιασμό τους» πρόσθεσε ο κ. Μπράουν και επέκρινε ευθέως την καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου.

«Τι με εκνευρίζει, για να είμαι ειλικρινής; Στη διάσκεψη των υπουργών Υγείας κρατιδίων και ομοσπονδίας τον περασμένο Αύγουστο, συμφωνήσαμε ότι η τρίτη δόση ήταν απαραίτητη. Αλλά μόλις τώρα, με την άνοδο των αριθμών, διαπιστώνεται ο επείγων χαρακτήρας του ενισχυτικού εμβολιασμού». Ο

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι όποιος συμπληρώνει έξι μήνες από τον βασικό εμβολιασμό έχει τη δυνατότητα να λάβει την ενισχυτική δόση, ωστόσο η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) έχει εκδώσει σύσταση μόνο για την κατηγορία άνω των 70 ετών και για τις ευπαθείς ομάδες. «Υπάρχει διαφορά μεταξύ της δυνατότητας και της σύστασης», είπε χθες, Τετάρτη, σχετικά ο κ. Σπαν.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζήτησε σήμερα την επαναφορά των δωρεάν τεστ για κορωνοϊό, τα οποία έχουν καταργηθεί από τις 11 Οκτωβρίου.

«Ήταν λάθος τότε να τα ακυρώσουμε. Ήταν ένα μέτρο που έδωσε τελικά αρνητικό κίνητρο στους ανεμβολίαστους» τόνισε και δήλωσε ανοιχτός σε αυστηρότερους περιορισμούς για όποιον δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί.

Για τον κ. Χάμπεκ η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποτελεί έκπληξη, εφόσον το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει κάτω από το 70% και η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες. «Tα υπόλοιπα είναι απλώς μαθηματικά. Ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη προστασία» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό n-tv.

Μέχρι σήμερα στη Γερμανία έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση κατά της Covid-19 το 69,6% και πλήρως εμβολιασμένο είναι το 66,9%. Την αναμνηστική δόση έχουν λάβει 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ