ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση Όρμπαν παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση Όρμπαν παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus
Το κτήριο του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας AP Photo/Carey J. Williams, File

Η Ουγγαρία έκανε όντως χρήση του ισραηλινού λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, παραδέχτηκε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας ότι δεν χρησιμοποιήθηκε για παράνομη κατασκοπεία Ούγγρων πολιτών.

Η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ στη λίστα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο έπειτα από έρευνα κοινοπραξίας 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης ως πιθανός χρήστης του επίμαχου λογισμικού κατασκοπείας, που φέρεται να επέτρεπε την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, ακόμη και αρχηγών κρατών.

Τα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) που μολύνονται με το Pegasus μετατρέπονται σε συσκευές κατασκοπείας, επιτρέποντας στον χρήστη του λογισμικού να διαβάζει τα μηνύματα του στόχου του, να βλέπει τις φωτογραφίες του, να παρακολουθεί την τοποθεσία του ακόμη και να ενεργοποιεί την κάμερά του χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης του τηλεφώνου.

Η κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν είχε μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιβεβαιώσει ότι χρησιμοποίησε το λογισμικό αυτό κατασκοπείας.

Ωσόσο, ο Λάγιος Κόσα, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, απάντησε «ναι» όταν ένας Ούγγρος δημοσιογράφος τον ρώτησε σήμερα, Πέμπτη, εάν το υπουργείο Εσωτερικών αγόρασε το αμφιλεγόμενο λογισμικό.

«Δεν βλέπω τίποτα κατακριτέο σε αυτό» είπε ο Κόσα, ο οποίος προεδρεύει κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Άμυνα, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της επιτροπής. «Πιο συχνά, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας εφαρμόζουν πολύ πιο αυστηρή παρακολούθηση από ό,τι το ουγγρικό κράτος» ανέφερε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το υπουργείο Εσωτερικών, χρησιμοποιώντας αυτό το λογισμικό, δεν παραβίασε τα δικαιώματα κανενός Ούγγρου πολίτη.

Από πλευράς του, υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας, Σάντορ Πίντερ, διαβεβαίωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας χρησιμοποίησαν το λογισμικό εντός νομικού πλαισίου, με την άδεια δικαστή ή του υπουργού Δικαιοσύνης.

Η βουλευτής της αντιπολίτευσης, μέλος της επιτροπής, Άγκνες Βαντάι, ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ότι ο Πίντερ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι δημοσιογράφοι ή πολιτικοί παρακολουθούνταν μέσω του Pegasus.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν χθες, Τετάρτη, την NSO Group, την ισραηλινή εταιρεία που ανέπτυξε το Pegasus, στην μαύρη λίστα εταιριών με την αιτιολογία ότι η εταιρεία θέτει απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ η ισραηλινή NSO που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus

ΔΗΜΟΦΙΛΗ