ΚΟΣΜΟΣ

Πότε θα γίνει η επόμενη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία

Πότε θα γίνει η επόμενη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία
EUROKINISSI

Η Τουρκία αναμένει την άφιξη νέου κύματος μεταναστών από την Ελλάδα, τις επόμενες μέρες.

Περίπου 250 μετανάστες θα μεταφερθούν από την Ελλάδα στην Τουρκία, τις επόμενες μέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Βόλκαν Μπόζκιρ σύμφωνα με το Reuters.

“Θα δεχτούμε πίσω όλους τους μετανάστες που φιλοξενούνται στα κέντρα φιλοξενίας των πέντε ελληνικών νησιών και έφτασαν εκεί μετά τις 20 Μαρτίου. Κάποιοι από αυτούς δεν είναι Σύροι. Στο δεύτερο κύμα μεταναστών, θα υπάρξουν περισσότεροι συριακής καταγωγής” ανέφερε ο Μπόζκιρ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Απριλίου είχε γίνει η πρώτη επαναπροώθηση των μεταναστών από τη Μυτιλήνη στην Τουρκία. Η επιβίβαση σε δύο τουρκικά πλοία από το λιμάνι της Λέσβου, έγινε υπό την επίβλεψη της Frontex και Τούρκων αξιωματούχων, ενώ ολοκληρώθηκε μέσα σε περίπου μία ώρα.

Συνολικά, έφυγαν για Τουρκία 136 μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπλαγκλαντές, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Μαρόκο και την Αλγερία. Την ίδια στιγμή από τη Χίο ξεκινούσε ένα πλοίο στο οποίο επέβαιναν 66 μετανάστες όλοι τους, από το Πακιστάν.

Η συμφωνία της επαναπροώθησης, οριστικοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου σε συνάντηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης:

- Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου θα επιστρέφονται στην Τουρκία, σε πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και χωρίς να γίνονται ομαδικές απελάσεις.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα καταγράφονται και το κάθε αίτημα για παροχή ασύλου θα εξετάζεται ξεχωριστά από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με τους κανονισμούς του ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ.

-Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δεν ζητούν άσυλο ή που η σχετική αίτησή τους απορριφθεί θα επιστρέφονται στην Τουρκία, με έξοδα που θα καλύπτει η Ε.Ε.

-Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την βοήθεια των θεσμών και των υπηρεσιών της Ε.Ε. θα προβούν στις διμερείς διατυπώσεις, μεταξύ των οποίων θα είναι η αποστολή Τούρκων παρατηρητών (συνδέσμων) στα ελληνικά νησιά και αντίστοιχη εγκατάσταση Ελλήνων αξιωματούχων στα τουρκικά παράλια, ήδη από τις 20 Μαρτίου, που θα εργαστούν για την ομαλή λειτουργία αυτών των διαδικασιών.

-Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία, θα αναλαμβάνει έναν χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης. Συνολικά, 72.000 πρόσφυγες από τη Συρία μπορούν να εγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες. Προτεραιότητα έχουν όσοι δεν έχουν προσπαθήσει έως τώρα να μπουν παράνομα στην Ε.Ε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ