ΚΟΣΜΟΣ

Η νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου «αναδύεται» από την έρημο

Η νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου «αναδύεται» από την έρημο
AP Photo/Nariman El-Mofty

Τον Δεκέμβριο θα αρχίσει σε πειραματική φάση διάρκειας έξι μηνών η διαδικασία μεταφοράς κυβερνητικών υπηρεσιών στη νέα διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου που «ζωντανεύει» στην έρημο ανατολικά του Καΐρου και η οποία θα αποτελέσει τη νεότερη πρωτεύουσα σε όλον τον κόσμο.

Το όνομα της νέας πρωτεύουσας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, όμως ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο να ξεκινήσει τη μετεγκατάσταση δημοσίων υπαλλήλων στη νέα αυτή πόλη από τον Δεκέμβριο.

Η νέα αιγυπτιακή πρωτεύουσα, που καταλαμβάνει έκταση 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από το Κάιρο στην περιοχή μεταξύ των αυτοκινητοδρόμων που οδηγούν από το Κάιρο στο Σουέζ και από το Κάιρο στην Αΐν Σόχνα.

Η κατασκευή της υπερσύγχρονης πόλης ξεκίνησε το 2015 και πρόκειται να φιλοξενήσει 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους, όταν θα έχει ολοκληρωθεί.

Η πόλη διαθέτει μία ολόκληρη περιοχή όπου θα φιλοξενήσει 10 μεγάλα συγκροτήματα που θα στεγάσουν 34 υπουργεία, καθώς επίσης το πρωθυπουργικό μέγαρο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην πόλη θα ανεγερθεί και ελληνική εκκλησία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, σε χώρο που δώρισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι στο Παλαίφατο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο.

Μάλιστα, επρόκειτο να μετεγκατασταθούν στη νέα πρωτεύουσα 52.300 δημόσιοι υπάλληλοι ήδη μέχρι τα μέσα του 2020, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού καθυστέρησε τα σχέδια της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ