ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Καταδικάστηκε ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν για επίθεση κατά διαδηλωτών

Γαλλία: Καταδικάστηκε ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν για επίθεση κατά διαδηλωτών
Ο Αλεξάντρ Μπεναλά δίπλα στον Εμανουέλ Μακρόν τον Απρίλο του 2017 Eric Feferberg/Pool via AP, File

Σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, τα δύο με αναστολή, καταδικάστηκε από δικατήριο του Παρισιού ο πρώην σωματοφύλακας του Εμανουέλ Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά, ο οποίος ξεσήκωσε «θύελλα» στη Γαλλία το 2018 χτυπώντας διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς -σε ένα περιστατικό που πυροδότησε την πρώτη μεγάλη πολιτική κρίση της θητείας Μακρόν.

Ο πρώην σωματοφύλακας του Γάλλου προέδρου δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή δεδομένου ότι τα δύο έτη φυλάκισης είναι με αναστολή και το ένα έτος που υπολείπεται θα φορέσει με απόφαση του δικαστή ηλεκτρονικό βραχιόλι, όπως μετέδωσε το δίκτυο France 24.

Ο Γάλλος πρόεδρος και η ομάδα του στο Ελιζέ βρέθηκαν στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων το 2018, διότι δεν είχαν απομακρύνει αμέσως τον Αλεξάντρ Μπεναλά. Ο Μπεναλά απολύθηκε, όταν είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο με το περιστατικό ξυλοδαρμού διαδηλωτών, έξι εβδομάδες αργότερα.

Η δίκη, η οποία έλαβε χώρα λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2022, έφερε ξανά στο προσκήνιο μια υπόθεση, που αποτέλεσε για μήνες «πονοκέφαλο» για τον Μακρόν, καθώς κατηγορήθηκε ότι άργησε πολύ να διαχειριστεί την υπόθεση με ένα μέλος από το στενό περιβάλλον του.

Μπροστά στην «υπόθεση Μπεναλά», όπως έγινε ευρέως γνωστή, ο Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε τις κατηγορίες των επικριτών του, υποστηρίζοντας πως το Ελιζέ δεν επιδίωξε να τον προστατεύσει.

Στο βίντεο διακρινόταν ο Μπεναλά να επιτίθεται σε διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ελέγχου της αστυνομίας. Αν και του είχε επιτραπεί να παρίσταται ως παρατηρητής, εκείνος κατέληξε να συμμετέχει στην επιχείρηση, φορώντας αστυνομικό κράνος.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «υπέπεσε σε σφάλμα», όμως υποστήριξε ότι ήθελε απλά να βοηθήσει την αστυνομία και δεν έκανε τίποτα παράνομο.

Ο 30χρονος Αλεξάντρ Μπεναλά δικάστηκε, επίσης, και καταδικάστηκε για κατηγορία ότι κατείχε παράνομα και χρησιμοποίησε διπλωματικά διαβατήρια. Επ' αυτού ο ίδιος είχε αναφέρει σε επιτροπή της Γερουσίας πως πίστευε ότι μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει, όμως έκανε λάθος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ