ΚΟΣΜΟΣ

Μπουρλά για χάπι Pfizer: Σημαντική ημέρα για την ανθρωπότητα - Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού

Μπουρλά για χάπι Pfizer: Σημαντική ημέρα για την ανθρωπότητα - Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού
AP Photo/Giannis Papanikos

Για μία «σημαντική ημέρα για την ανθρωπότητα» και «εκπληκτική απόδειξη της δύναμης της επιστήμης» που μπορεί «να αλλάξει τους όρους τους παιχνιδιού» ως προς τη μάχη έναντι της πανδημίας κάνει λόγο ο διεθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, κατόπιν της ανακοίνωσης των εξαιρετικά υποσχόμενων αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών για το αντιικό χάπι της βιο-φαρμακευτικής εταιρείας στη θεραπεία του κορωνοϊού.

Μιλώντας στο CNNi o Άλμπερτ Μπουρλά υπογράμμισε ότι το χορηγούμενο εκ του στόματος χάπι της Pfizer -που μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε ενήλικες υψηλού κινδύνου που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό- «θα σώσει πολλά εκατομμύρια ζωές».

«Θεωρώ είναι μία σημαντική ημέρα για την ανθρωπότητα» επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι ανακοινώσεις για την ισχυρή αποτελεσματικότητα του αντιιικου φαρμάκου έρχονται σχεδόν έναν χρόνο έπειτα από τη στιγμή-ορόσημο του εμβουλίου.

Σημειώνοντας πως το χάπι αφορά τους ήδη νοσούντες, ο Αλμπερτ Μπουρλά υπογράμμισε πως παρά την ισχυρή αποτελεσματικότητα που παρουσιάζει το φάρμακο, πρωταρχικό όπλο παραμένει ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου.

«Χωρίς των εμβολιασμό, και τις ενισχυτικές δόσεις, δεν θα μπορέσουμε να ξεφορτωθούμε αυτό τον ιό. Φυσικά, τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά 100% και δεν τα κάνουν όλοι. Και αυτός είναι ο λόγος πως βρισκόμαστε σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση με τις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία να είναι γεμάτες από ανθρώπους που δυστυχώς δεν έχουν εμβολιαστεί. Τώρα έχουμε μία λύση γι' αυτό» ανέφερε ερωτηθείς πώς μπορεί το χάπι να «αλλάξει» την πανδημία.

Ο κ. Μπουρλά ανέφερε χαρακτηριστικά πως αντί να χρειαστούν νοσηλεία δέκα εκ των νοσούντων, θα χρειαστεί νοσηλεία μόνο ο ένας, και πιθανώς ελάχιστοι αν όχι κανένας θα καταλήξουν.

Μιλώντας επίσης στο δίκτυο CNBC, o Άλμπερτ Μπουρλά χαρακτήρισε το χάπι της Pfizer ως «εκπληκτική απόδειξη της δύναμης της επιστήμης».

«Μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Αυτό το φάρμακο θα αλλάξει την κατάσταση. Θα σώσει εκατομμύρια ζωές· έχει τη δυναμική να το κάνει» δήλωσε ο κ. Μπουρλά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ανέφερε πως η εταιρεία πρόκειται να υποβάλει τα στοιχεία των κλινικών μελετών στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προ της 25ης Νοεμβρίου, Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, ζητώντας την έγκριση χρήσης του φαρμάκου.

Ανάλογο αίτημα θα υποβληθεί «πολύ γρήγορα» και ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών παγκοσμίως, επισήμανε ο ίδιος.

Και επανέλαβε την καίρια σημασία του εμβολιασμού.

«Το γεγονός ότι υπάρχει μία θεραπεία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτός είναι λόγος να μην κάνουμε το εμβόλιο. Πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο» σημείωσε προσθέτοντας πως εξίσου σημαντικές είναι οι ενισχυτικές δόσεις, καθώς χωρίς αυτές δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βγούμε από τον κύκλο της πανδημίας.

Τα αντιικά χάπια «είναι για ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί. Για ασθενείς. Και ο στόχος είναι να αποτρέψουμε τη νόσο» σημείωσε.

Συνομιλίες με 90 χώρες - Η τιμή του χαπιού της Pfizer

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε συνομιλίες με 90 χώρες για συμβάσεις προμηθειών για το χάπι για την Covid-19 δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Pfizer αναμένει να τιμολογήσει το φάρμακό της, που ονομάζεται Paxlovid, κοντά στην τιμή που η ανταγωνιστική MSD όρισε για το δικό της αντιιικό της φάρμακο κατά της Covid-19 που λαμβάνεται από το στόμα.

Η συμβατική τιμή για το χάπι της μολνοπιραβίρης της MSD κυμαίνεται στα 700 δολάρια για πενθήμερη θεραπευτική αγωγή.

Χάπι Pfizer: Μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89%

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι το φάρμακο για την Covid-19 που θα χορηγείται από το στόμα και θα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον HIV, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε ενήλικες υψηλού κινδύνου που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό.

Πρόκειται για το δεύτερο αντιικό φάρμακο, μετά από το σκεύασμα της εταιρείας MSD, που επιδεικνύει ισχυρή αποτελεσματικότητα για τη θεραπεία της Covid-19 κατά τα πρώτα στάδια της νόσου.

Εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, πιθανότατα να αλλάξει την παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Pfizer ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να υποβάλει τα δεδομένα της στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «το συντομότερο δυνατό».

Το χάπι της Pfizer, επιστημονικά γνωστό ως PF-07321332, είναι μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης και λειτουργεί αναστέλλοντας ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι αναστολείς πρωτεάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ιικών παθογόνων όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C.

Το φάρμακο για τον HIV βοηθά στην επιβράδυνση του μεταβολισμού ή της διάσπασης του χαπιού της Pfizer, προκειμένου να παραμείνει ενεργό στο σώμα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, σύμφωνα με την εταιρεία.

Όπως ανακοινώθηκε τα δεδομένα της Pfizer για το εν λόγω φάρμακο βασίζονται σε μια μελέτη μεσαίου έως αργού σταδίου 1.219 ενηλίκων που είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και μια εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη μέσα σε μια περίοδο πέντε ημερών. Στους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης χαμηλή δόση ριτοναβίρης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυαστικές θεραπείες για τον HIV.

Μπουρλά: «Σήμερα είναι μέρα υπερηφάνιας»

«Σήμερα είναι μια ημέρα περηφάνιας για την Pfizer» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Άλμπερτ Μπουρλά σε μήνυμά του στο twitter, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το Paxlovid, το χάπι κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Μπουρλά τονίζει ότι η σημερινή ημέρα δείχνει ξεκάθαρα «τη δύναμη της επιστήμης αλλά και των επιστημόνων να αναπτύσσουν ταχύτατα ένα αγαθό που θα ωφελήσει το σύνολο της ανθρωπότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ