ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Φρένο» της δικαιοσύνης στον υποχρεωτικό εμβολιασμό που εισήγαγε ο Μπάιντεν

ΗΠΑ: «Φρένο» της δικαιοσύνης στον υποχρεωτικό εμβολιασμό που εισήγαγε ο Μπάιντεν
(AP Photo/David Zalubowski, File)

Ομοσπονδιακό εφετείο στις ΗΠΑ ανέστειλε σήμερα την υποχρέωση εμβολιασμού που εισήγαγε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τους εργαζόμενους σε εταιρείες άνω των 100 ατόμων, προκειμένου να εξετάσει πιθανά «σοβαρά συνταγματικά προβλήματα».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε την Πέμπτη ότι οι δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί που αφορά το μέτρο θα πρέπει να έχουν λάβει ως τις 4 Ιανουαρίου 2022 την τελευταία δόση ενός εμβολίου κατά της covid-19. Σε διαφορετική περίπτωση θα υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 100 ανθρώπους, τους υγειονομικούς και όλους όσοι εργάζονται για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος να εξέλθουμε από αυτή την πανδημία», είχε σχολιάσει ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνοντας ότι «θα προτιμούσα να αποφύγω την υποχρεωτικότητα, όμως πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι για να μπορέσουμε να εξέλθουμε οριστικά» από την υγειονομική κρίση.

Το μέτρο αυτό αμφισβητήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, κυρίως από την Πολιτεία του Τέξας, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Η εντολή αναστολής του ομοσπονδιακού εφετείου εκδόθηκε αφότου πολλές Πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων υπέβαλαν νομικές προσφυγές κατά του νέου μέτρου, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου.

Στις αρχές Νοεμβρίου περισσότερο από το 58% των Αμερικανών είχε ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19, έναντι περίπου 50% τον Αύγουστο, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Εξάλλου πολλές ιδιωτικές εταιρείες, όπως η United Airlines, έχουν ήδη απαιτήσει από τους εργαζόμενούς τους να εμβολιαστούν. Η αεροπορική εταιρεία προειδοποίησε τους 67.000 εργαζόμενούς της ότι θα απολυθούν αν δεν ανοσοποιηθούν κατά της covid-19. Μέχρι χθες Πέμπτη μόνο 2.000 εξ αυτών είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για ιατρικούς ή θρησκευτικούς λόγους και οι περισσότεροι άλλοι εμβολιάστηκαν.

Η γιγάντια κρεατοβιομηχανία Tyson Foods, οι δραστηριότητες της οποίας επλήγησαν πολύ στην αρχή της πανδημίας, ζήτησε από τους 120.000 εργαζόμενούς της να εμβολιαστούν ως την 1η Νοεμβρίου. Από λιγότερο από 50% στις αρχές Αυγούστου, το ποσοστό εμβολιασμού στην εταιρεία ξεπέρασε χθες το 96%, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο αμερικανικός στρατός επίσης υιοθέτησε μια πολύ αυστηρή πολιτική για το θέμα και έχει πετύχει εμβολιαστική κάλυψη 95% στις τάξεις του.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι εργαζόμενοι εγκρίνουν αυτή την υποχρέωση, σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων των ΗΠΑ AFL-CIO το οποίο χαιρέτισε «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Κάποιοι τομείς εξακολουθούν να αντιστέκονται, συχνά απορρίπτοντας την υποχρέωση και όχι το ίδιο το εμβόλιο. Αυτό συμβαίνει με τους πυροσβέστες, με το ποσοστό των εμβολιασμένων στις τάξεις τους να είναι συχνά κάτω του μέσου όρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ