ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Επικεφαλής BioNTech: Γιατί είναι σημαντική η τρίτη δόση εμβολίου

Κορωνοϊός - Επικεφαλής BioNTech: Γιατί είναι σημαντική η τρίτη δόση εμβολίου
AP Photo/Lynne Sladky

Τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού εξήγησε ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.

«Περίπου από τον έβδομο μήνα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της Covid, μπορούμε να νοσήσουμε από κορωνοϊό», είπε ο Σαχίν στην Bild, προσθέτοντας ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου έρχεται να καλύψει το κενό και μάλιστα είναι αποτελεσματική κατά της μετάλλαξης Δέλτα.

Σχολιάζοντας τα πορίσματα των κλινικών δοκιμών, o επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας είπε επίσης ότι, όταν κάποιος μολυνθεί από κορωνοϊό και είναι πλήρως εμβολιασμένος, δεν θα νοσήσει σοβαρά: «Έχουμε στα χέρια μας στοιχεία μελέτης που δείχνουν ότι μια αναμνηστική δόση αποκαθιστά την προστασία του εμβολιασμού, μετά την πάροδο των έξι μηνών από τη δεύτερη δόση. Και αυτό ισχύει και για τη μετάλλαξη Δέλτα».

Για τον λόγο αυτό, όπως λέει, θα πρέπει οι ηλικιωμένοι να κάνουν επειγόντως και την τρίτη δόση, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Πόσο αποτελεσματική είναι μία αναμνηστική δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech

Μια αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματική κατά 95,6% κατά των συμπτωματικών μορφών της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, σύμφωνα με κλινική δοκιμή φάσης 3 που έγινε από τις δύο εταιρείες.

Η κλινική δοκιμή φάσης 3, η οποία έγινε με τη συμμετοχή «10.000 ανθρώπων άνω των 16 ετών», δείχνει «σχετική αποτελεσματικότητα 95,6%» και «ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας», σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών, οι οποίες επισημαίνουν ότι η δοκιμή της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου τους έγινε κατά τη διάρκεια περιόδου κατά την οποία το κυρίαρχο στέλεχος του νέου κορωνοϊού ήταν το Δέλτα.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 53 χρόνια, 55,5% από αυτούς ήταν ηλικίας ανάμεσα στα 16 και τα 55 έτη και 23,3% από αυτούς ήταν ηλικίας 65 ετών ή μεγαλύτεροι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ