ΚΟΣΜΟΣ

Τι σημαίνει για τα ταξίδια των Ευρωπαίων η συμφωνία ανταλλαγής δεδομένων

Τι σημαίνει για τα ταξίδια των Ευρωπαίων η συμφωνία ανταλλαγής δεδομένων
REUTERS/Benoit Tessier

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπερψήφισε την ανταλλαγή πληροφοριών για την ταυτότητα και τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων, μεταξύ των αρχών ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το PNR (Passenger name record) είναι η νέα βάση δεδομένων που δημιουργείται σε ευρωπαϊκό έδαφος και στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι αρχές ασφαλείας των κρατών-μελών της Ένωσης. Σύμφωνα με την απόφαση, θα καταγράφονται:

-To όνομα του επιβάτη

-Oι ημερομηνίες πτήσεων

-Tο δρομολόγιο κάθε επιβάτη

-Το ηλεκτρονικό ίχνος του εισιτηρίου

-Τα στοιχεία του ταξιδιωτικού πράκτορα

-Ο τρόπος πληρωμής, αν είναι με μετρητά ή πιστωτική κάρτα

-Ο αριθμός της θέσης του αεροπλάνου

-Πληροφορίες σχετικά με τις αποσκευές

Οι κανόνες θα ισχύουν για πτήσεις προς και από προορισμούς της Ε.Ε, αλλά και σε ταξίδια εντός της Ένωσης. Η ανανέωση της βάσης θα γίνεται πριν την άφιξη ή την αναχώρηση των επιβατών.

Οι αεροπορικές εταιρίες που πραγματοποιούν πτήσεις στην Ευρώπη και τρίτες χώρες καθώς και ενδο-ευρωπαϊκές πτήσεις θα μεταφέρουν τα δεδομένα στις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες στη συνέχεια θα τα μεταφέρουν στους ευρωπαίους ομολόγους τους. Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού συμβουλίου: «Προκειμένου να διαφυλαχθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της ιδιωτικής ζωής και της ίσης μεταχείρισης, η οδηγία περιλαμβάνει σειρά περιορισμών όσον αφορά τη διαβίβαση, την επεξεργασία και τη διατήρηση των δεδομένων PNR:

· τα δεδομένα PNR επιτρέπεται να διατηρούνται μόνο για πέντε έτη και πρέπει να καθίστανται ανώνυμα έπειτα από διάστημα 30 ημερών

· τα κράτη μέλη οφείλουν να συστήσουν μια ενιαία μονάδα που θα είναι αρμόδια για την επεξεργασία και την προστασία των δεδομένων (μονάδα στοιχείων επιβατών) και θα πρέπει να καταγράφει και να τεκμηριώνει λεπτομερώς κάθε επεξεργασία δεδομένων

· τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να εξασφαλίζουν την παροχή σαφούς ενημέρωσης στους επιβάτες για τη συλλογή δεδομένων PNR και για τα δικαιώματά τους

· η αυτοματοποιημένη επεξεργασία δεδομένων PNR δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική βάση για τη λήψη αποφάσεων που έχουν δυσμενείς νομικές συνέπειες ή θίγουν σοβαρά ένα πρόσωπο

· η διαβίβαση δεδομένων PNR σε τρίτες χώρες επιτρέπεται μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις και κατά περίπτωση

Ο νόμος της διατήρησης και παραχώρησης δεδομένων των επιβατών, γνωστός ως PNR – είχε αφεθεί στο περιθώριο επί σειρά ετών λόγω των αντιδράσεων για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι την περασμένη χρονιά και στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, έδωσε το έναυσμα στη Γαλλία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επαναφέρουν την άμεση υιοθέτηση του νόμου PNR για την βελτίωση της ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ